Intimiteit | Lezing door psycholoog Paul Verhaeghe (Lezing)
- Datum
- dinsdag 28 mei 2019Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 19:30 tot
- Locatie
-
De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects
- Spreker
-
Psycholoog Paul Verhaeghe
- Beschrijving
-
We snakken naar intimiteit. Er gaat weinig boven een intieme relatie. Waarom vinden we het dan toch zo moeilijk die te vinden, laat staan te behouden? Volgens de Vlaamse psycholoog Paul Verhaeghe is de belangrijkste intieme relatie die met ons eigen lichaam. Als je niet goed in je lijf zit, is het aangaan van een intieme relatie met iemand anders bijna onmogelijk. Denk verder met Paul Verhaeghe over hoe zelfkennis ons kan helpen om dichter bij anderen te komen.
Vervreemding
Intimiteit staat en valt volgens Paul Verhaeghe bij een goede relatie met ons lichaam. Maar goed in je vel zitten is tegenwoordig zo makkelijk niet. In plaats van naar ons lichaam te luisteren, cultiveren we een instrumentele relatie tot ons lijf en zetten we diëten, fitness-regimes en zelfs plastische ingrepen in om ons lichaam in overeenstemming met bepaalde idealen te brengen. Maar het wordt nooit mooi genoeg en nooit gezond genoeg. Bovendien raken we van onszelf vervreemd wanneer we ons identificeren met ideeën die ons van buitenaf, vanuit de cultuur worden opgedrongen.
Huidhonger
We hebben huidhonger, stelt Verhaeghe. We willen gezien worden, geaaid worden, goed in ons vel zitten. En daartoe moeten we niet alleen intieme relaties met anderen aangaan, maar vooral ons oor bij ons lichaam te luisteren leggen. Dat lichaam liegt niet en geeft ons allerlei signalen, waar we helaas niet altijd naar luisteren. Psychische aandoeningen als anorexia, burn-out of depressie wijzen volgens Verhaeghe op een verstoorde relatie tussen lichaam en geest. Hoe die te herstellen? Als we écht beter voor onszelf leren zorgen, kunnen we ook beter voor andere zorgen en ontstaat er ruimte voor intimiteit.
Na zijn lezing gaat Paul Verhaeghe in gesprek met programmaker en filosoof Lisa Doeland over de moderne mens en diens verhouding tot de ander. Deze moderne mens staat ook centraal staat in Verhaeghes drieluik Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018). Hoe vinden maatschappelijke problemen hun weerslag in psychologische en psychiatrische problemen? En wat kunnen we daarvan leren?
Over de spreker
Paul Verhaegheis klinisch psycholoog en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Gent. Afgelopen najaar verscheen Intimiteit (2018). Eerder schreef hij onder meer Autoriteit (2015), Identiteit (2012) en Liefde in tijden van eenzaamheid (1998).
Deelname
Deelname kost € 15,- | Medewerkers van de RU en het UMC, Alumni Benefits Card-houders, studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 7,50
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.
Inschrijven