Zoek in de site...

Q-koorts te lijf: de dreiging van epidemieën | Lezingen door infectiologen Chantal Bleeker-Rovers en Andre van der Ven en ethicus Joost van Herten (Lezing)

Datum
donderdag 21 februari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Infectiologen Chantal Bleeker-Rovers en Andre van der Ven en ethicus Joost van Herten
Beschrijving

Banner geit met inschrijfbutton

Hoe kunnen we vogelgriep, ebola of Q-koorts te lijf gaan? Deze zoönoses, infectieziekten die zich verspreiden van dier op mens, maken veel slachtoffers. Staat bij de bestrijding de volksgezondheid altijd boven de belangen van het dier en de omgeving? Denk verder met infectiologen Chantal Bleeker-Rovers en Andre van der Ven en ethicus Joost van Herten over de oorzaken van epidemieën en de gespannen relatie tussen mens en dier in de omgang met infectieziektes.

Infectieziektes

Het voorkomen en bestrijden van infectieziektes wordt gezien als een van de grote uitdagingen voor de volksgezondheid. Internist-infectioloog Andre van der Ven legt uit wat zoönoses precies zijn. Hij gaat in op de vraag wat de bestrijding zo complex maakt.

Q-koorts

Hoe snel zoönoses om zich heen kunnen grijpen bleek in 2007 toen Nederland werd getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. De oorsprong van de epidemie lag bij de intensieve geitenhouderij. Hadden we deze epidemie kunnen voorkomen? Waarom waren de geiten bijvoorbeeld niet gevaccineerd tegen de Q-koorts? Internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers legt uit wat de impact van de Q-koortsepidemie in Nederland is geweest en met welke maatregelen we de uitbraak hadden kunnen indammen.

Morele dilemma’s

De bestrijding van zoönoses roept ook morele vragen op. Vaak stellen we het belang van de mens voorop, maar moeten we niet ook rekening houden met dierenwelzijn en het ecosysteem? Is er een vorm van bestrijding mogelijk die al deze waarden combineert? Volgens ethicus Joost van Herten kan een OneHealth perspectief uitkomst bieden voor onze omgang met zoönoses. Hij legt uit hoe in een OneHealth benadering de gezondheid van mens, dier en omgeving met elkaar verbonden zijn.

Na hun lezingen gaan Andre van der Ven, Chantal Bleeker-Rovers en Joost van Herten met elkaar in gesprek. Onder leiding van filosoof Mira Vegter gaan ze verder in op epidemieën, OneHealth en de morele dilemma’s in de bestrijding van infectieziektes.

Over de sprekers

Andre van der VenAndre van der Ven is internist-infectioloog aan het Radboudumc. Hij is hoogleraar Internationale gezondheidszorg en hoofd van de afdeling Infectieziektes. Hij werkte als tropenarts in Botswana en leidt op dit moment verschillende onderzoeken in Tanzania en Indonesië. In zijn onderzoek richt hij zich onder meer op de bestrijding van infectieziektes als dengue, malaria en HIV.

Chantal Bleeker-RoversChantal Bleeker-Rovers is internist-infectioloog aan het Radboudumc. Ze doet onderzoek op het gebied van levensbedreigende infectieziektes. Haar onderzoek richt zich onder andere op griepvirussen met onbekende oorsprong en de Q-koorts. Daarnaast is ze expert op het gebied van bestrijding van acute infectie-uitbraken zoals ebola.

Joost van HertenJoost van Herten is ethicus en dierenarts en verbonden aan de Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek naar de morele dilemma’s in de verantwoorde bestrijding van zoönoses zoals de Q-koorts en de vogelgriep. Hij benadert deze problematiek vanuit een OneHealth perspectief, waarbij zowel de belangen van mens, dier als milieu centraal staan.

Mira VegterMira Vegter is filosoof aan het Institute for Science, Innovation & Society van de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het UMC en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.