Zoek in de site...

De Nashville-verklaring | Actualiteitencollege met theoloog Annemarieke van der Woude en historicus Stefan Dudink (Lezing)

Datum
donderdag 17 januari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141
Organisator(s)
Radboud Reflects en VOX
Spreker
Theoloog Annemarieke van der Woude en historicus Stefan Dudink
Beschrijving

De Nashville-verklaring | Actualiteitencollege met theoloog Annemarieke van der Woude en historicus Stefan Dudink

SGP-leider Kees van der Staaij en enkele hoogleraren van de VU hebben vorige week hun handtekening onder de Nashville-verklaring gezet. Dat deed veel stof opwaaien. Het pamflet stelt dat het huwelijk “bedoeld is als een levenslange verbintenis tussen één man en één vrouw” en spreekt zich uit tegen homoseksualiteit en transgenders. Kom luisteren naar de tekst en uitleg door docent Cultural Sexuality Studies Stefan Dudink en theoloog Annemarieke van der Woude over de commotie rond de Nashvilleverklaring.

Kritiek

Ruim 250 mensen uit de orthodox-protestantse gemeenschap plaatsten vorig weekend hun handtekening onder de Nashvilleverklaring. De tekst kon op flinke kritiek rekenen, zowel op sociale media, in de politiek en vanuit de kerken. Het OM gaat onderzoeken of het document strafbare feiten bevat. In de tussentijd schiet de verkoop van regenboogvlaggen omhoog.

Tolerantie

Waarom verschijnt dit document ineens? Wat zegt het onderteken van de Nashvilleverklaring door prominenten over de Nederlandse tolerantie ten opzichte van niet-heteroseksuelen? Staat er echt in de bijbel dat homoseksualiteit niet mag? En hoe moeten we omgaan met overtuigingen die ingaan tegen algemeen gedeelde culturele waarden?

Theoloog Annemarieke van der Woude en Stefan Dudink, docent Cultural Sexuality studies gaan over deze en aanverwante vragen met elkaar in gesprek. Ethicus Marcel Becker is gespreksleider.

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Over de sprekers

Woude, Annemarieke van derAnnemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit, ze doet onderzoek naar heiligheid in het alledaagse en de bijbel. Daarnaast is ze predikant binnen de Remonstrantse gemeenschap.


Stefan DudinkStefan Dudink
is universitair docent Cultural Sexuality Studies aan het Instituut voor Gender Studies van de Radboud Universiteit. Hij doet onder meer onderzoek naar de betekenissen van homoseksualiteit in hedendaagse debatten rond multiculturaliteit en islam.

Peter van HeidenPeter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus. Hij geeft als freelance journalist  politieke analyses bij het nieuws.

Bekijk ook op Radboud Recharge: 'De Nashville-verklaring kaapt bijbelteksten.'

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.