De natuur: een duurzaam voorbeeld? | Lezing door biomimicry-expert Saskia van den Muijsenberg en milieufilosoof Martin Drenthen (Lezing)

maandag 20 mei 2019Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1 Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Radboud Green Office
Spreker
Biomimicry-expert Saskia van den Muijsenberg en milieufilosoof Martin Drenthen
Beschrijving

Van windturbines geïnspireerd op walvissen tot bladvormige zonnepanelen. Biomimicry, het ontwerpen op basis van de natuur, is een nieuw begrip in het duurzaamheidsdebat. Door de natuur geïnspireerde ontwerpen zouden milieuvriendelijker en duurzamer zijn. Maar betekent natuurlijk altijd beter? Kom luisteren naar biomimicry-expert Saskia van den Muijsenberg en milieufilosoof Martin Drenthen over natuurlijk ontwerp als sleutel tot een duurzame samenleving.

Biomimicry

Wat is biomimicry en hoe kan het worden toegepast? Biomimicry-expert Saskia van den Muijsenberg legt uit hoe de natuur een inspiratiebron kan zijn voor wetenschappers en ontwerpers. Hoe kunnen we de natuur het beste imiteren? En waarom is bio-based design van belang voor de duurzaamheidstransitie?

Bekijk deze TEDxtalk van Saskia van den Muijsenberg:

Natuur

Hoewel we natuur vaak koppelen aan duurzaamheid staat zij ook voor chaos en woekering. Milieufilosoof Martin Drenthen vraagt zich af wat we eigenlijk met natuurlijkheid bedoelen. Is de natuur altijd de juiste maatstaf? Zijn innovaties waarbij oplossingen uit de natuur als voorbeeld dienen, noodzakelijk duurzaam en goed? Martin Drenthen kijkt kritisch naar de manier waarop designers en techneuten de natuur gebruiken. Proberen ze echt te leren van de natuur, of is de natuur slechts een instrument om een bepaald doel te bereiken?

Duurzaamheid

Na hun lezingen gaan Saskia van den Muijsenberg en Martin Drenthen in gesprek over de beloftes van biomimicry en natuurlijk ontwerp en de rol die dit kan spelen in de zoektocht naar een meer duurzame samenleving. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.

Over de sprekers

Saskia van den MuijsenbergSaskia van den Muijsenberg is biomimicry professional en directeur van Biomimicry Nederland. Daarnaast is ze verbonden aan Wageningen University waar ze een proefschrift schrijft over het belang van biomimicry voor de organisatie van de circulaire economie.

Martin DrenthenMartin Drenthen is milieufilosoof aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op de duurzame relatie tussen mens, dier en natuur en kijkt hij onder meer naar de betekenis van wildheid en nieuwe natuur in het cultuurlandschap.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het UMC en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,- | Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees zijn gratis.

Dit is een programma van Radboud Reflects i.s.m. Radboud Green Office

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.