Zoek in de site...

Ode aan vrouwelijke denkers | Radboud Reflects @ Nijmeegs Boekenfeest met filosoof Veronica Vasterling (Lezing)

Datum
zaterdag 23 maart 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
21:00 tot
Locatie
De Vereeniging, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Nijmeegs Boekenfeest
Spreker
Filosoof Veronica Vasterling
Beschrijving

Banner-Boekenfeest

Het is tijd voor een ode aan vrouwelijke denkers! De geschiedenis van de filosofie is niet alleen een mannelijke aangelegenheid. Filosoof Veronica Vasterling laat je kennismaken met vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers die onze blik op de wereld hebben veranderd.

Hannah Arendt

Vrouwelijke denkers zijn er altijd geweest, denk maar aan Simone de Beauvoir, Rosa Luxemburg en Henriëtte Roland Holst, maar ook in de oudheid en in niet-Westerse culturen vind je invloedrijke vrouwelijke denkers. Een vrouwelijke denker, die wel tot de mannelijke canon is doorgedrongen is Hannah Arendt. Zij is de meest invloedrijke denker over het kwaad na de Tweede Wereldoorlog. Haar denken over handelen en over de banaliteit van het kwaad zijn alom bekend. Maar volgens Veronica Vasterling wordt haar denken vaak in de stijl en mal van bekende mannelijke denkers gedwongen, waardoor veel mensen de essentie van Arendt ontgaat.

Vernieuwend

Veel vrouwelijke denkers waren uitgesloten van officiële onderwijsinstellingen en namen hun toevlucht tot andere vormen van filosofiebeoefening, zoals briefwisselingen en essays. Hun stijl wijkt af van wat gangbaar is binnen de academische wereld. Omdat hun ideeën buiten de gebaande paden gaan en ze niet in de standaard traditie staan is het vaak nieuw en verfrissend. Hun denken biedt een ander filosofisch perspectief op het leven. Ze stimuleren ons om kritisch naar de maatschappij te kijken.

Ode

Veronica Vasterling geeft tijdens haar lezing een ode aan vrouwelijke denkers. Zij schetst kort de geschiedenis van vrouwelijke denkers, waarna zij ingaat op het belang van enkele van hen en op de vraag waarom vrouwelijke denkers nog steeds geen volwaardige plek hebben in de filosofische canon. Tijd voor een ode aan vrouwelijke denkers.

Over de spreker

veronica_vasterlingVeronica Vasterling is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Zij is medeauteur van Vrouwelijke filosofen, een historisch overzicht.

Deelname

Deze lezing van Radboud Reflects is onderdeel van het Nijmeegs Boekenfeest.  
Tickets kosten € 15, € 12,50 of € 7,50. Bestel je tickets


Tijdens
Het Nijmeegs Boekenfeest wordt Nijmegen eén bruisende avond lang op zijn kop gezet door bekende schrijvers, dichters, muzikanten, dj’s, wetenschappers en lezers. Met o.a. Jan Siebelink, Joke van Leeuwen, Hanneke Hendrix en vele anderen. Kijk voor het programma en kaartjes op www.nijmeegsboekenfeest.nl.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.