Praten praten, niet luisteren | Radboud Reflects @ De Kaaij lezing door communicatiewetenschapper Noelle Aarts (Lezing)

donderdag 20 juni 2019Plaats in mijn agenda
20:30 tot
Cultureel Terras de Kaaij, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
communicatiewetenschapper Noelle Aarts
Beschrijving

Waarom gaan onze gesprekken vaak mis? Waarom is de dialoog zo moeilijk? We luisteren niet goed, willen overtuigen of we interpreteren verkeerd. Als we onze gesprekken niet ingaan om ze te winnen  zouden veel dialogen beter verlopen, stelt communicatiewetenschapper Noelle Aarts. Schuif aan onder de Waalbrug en leer waarom gesprekken misgaan en hoe oog hebben voor het gesprek zelf een oplossing hiervoor kan zijn.

Luisteren, overtuigen, interpreteren

Onder onze woorden ligt een heel scala aan veronderstellingen, verwachtingen en interpretaties waarvan we ons meestal niet bewust zijn, maar die wel een grote invloed hebben op wat we zeggen, en hoe we interpreteren wat de ander zegt. Dat maakt echt luisteren moeilijk. Bovendien vinden we die veronderstellingen belangrijk en willen we de ander er ook van overtuigen. Onze communicatie is vaak eerder eenrichtingsverkeer, dan echt een gesprek.

Feit of interpretatie

Ook het verschil tussen feiten en interpretaties verliezen we vaak uit het oog. “Zeggen dat het in deze kamer 20 graden is, is een feit. Zeggen dat het hier warm is, is een interpretatie. Wanneer het over belangrijke zaken gaat, leiden dat soort verschillen nogal eens tot misverstanden.” De oplossing is volgens Noelle Aarts om anders te kijken naar communicatie: “Anders dan bij een discussie of debat gaat het bij een dialoog niet om winnen, maar om de kunst van het samen nadenken. Misschien zouden onze gesprekken soepeler verlopen als we meer oog zouden hebben voor de interactie zelf.”

Over de spreker

Noelle AartsNoelle Aarts is hoogleraar Socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Institute for Science in Society. Ze doet onderzoek naar gesprekken tussen stakeholders met verschillende achtergronden en belangen bij complexe thema’s. In 2016 en 2017 werd ze door collega’s verkozen tot de meest inspirerende communicator van Nederland.

Deelname is gratis, inschrijven niet nodig.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.