Zoek in de site...

Syriëgangers terughalen? | Actualiteitencollege met o.a. religiewetenschapper Martijn de Koning (Lezing)

Datum
donderdag 28 februari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex CC5, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en VOX
Spreker
Religiewetenschapper Martijn de Koning en politiek historicus Koen Vossen
Beschrijving

Syriëgangers terughalen?

Wat moet er met de Europese Syriëgangers gebeuren nu het kalifaat van IS zo goed als verslagen is? Trump is daar helder over: Europa moet de Syriëgangers terugnemen, anders laat de VS ze vrij. Maar de Nederlandse regering is bang voor de veiligheidsrisico’s en wil geen potentiële terroristen terughalen. Kom luisteren naar religiewetenschapper Martijn de Koning en politiek historicus Koen Vossen en denk verder over de afwegingen die er spelen bij de eventuele terugkeer van Syriëgangers.

Terugkeer

Sommige Syriëgangers, mannen en vrouwen soms met kinderen, willen wel zelf graag terug: zij zitten vaak onder erbarmelijke omstandigheden vast en kunnen in Nederland op mildere straffen rekenen. Nederland zit echter niet te wachten op de terugkeer van Syriëgangers. Nu andere Europese landen wél overwegen om Syriëgangers te repatriëren, komt het standpunt van de Nederlandse overheid onder druk te staan.

Bij begeleide terugkeer kunnen mensen direct vervolgd en in de gaten gehouden worden. Het gevaar voor de samenleving is veel groter als mensen op eigen initiatief terugkeren. Bovendien zijn deze voormalig IS strijders óók een gevaar voor de samenlevingen waarin zij nu leven, zoals Syrië of in Koerdisch gebied.

Niet nieuw

Het probleem van terugkerende strijders is niet nieuw. In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw reisden Oostfrontstrijders en Spanjestrijders uit om respectievelijk de Duitsers en de beweging tegen Franco te helpen. Hoe keek men toen aan tegen deze uitreizigers? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met degenen die naar Syrië vertrokken? Wat kunnen we leren van hoe de overheid toentertijd omging met de terugkeerders?

Gevolgen

Religiewetenschapper Martijn de Koning en politiek historicus Koen Vossen gaan in gesprek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Moet de overheid Nederlandse Syriëgangers terughalen? En zo ja, wie dan? Alleen de kinderen? Moeders én kinderen? Of ook de vaders? Hoe ging men eerder met dergelijke uitreizigers om? Wat zijn de gevaren? En hoe moeten deze oud-strijders vervolgens in Nederland behandeld worden? Is er plek voor hen in de samenleving?

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Over de sprekers

Martijn-de-KoningMartijn de Koningis religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder meer op islam en  radicalisering en op Nederlandse strijders in Syrië.Koen Vossen is politiek historicus aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde over de historische paralellen tussen Syriëgangers en eerdere vergelijkbare bewegingen.

Peter van HeidenPeter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus. Hij geeft als freelance journalist  politieke analyses bij het nieuws.

Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.