Zoek in de site...

Teveel studenten? | Academic Affair met filosoof Jan Bransen, collegevoorzitter Daniël Wigboldus en USR-lid Savannah Mellendijk (Lezing)

Datum
dinsdag 12 februari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
filosoof Jan Bransen, collegevoorzitter Daniël Wigboldus en USR-lid Savannah Mellendijk
Beschrijving

Teveel studenten? | Academic Affair met filosoof Jan Bransen, collegevoorzitter Daniël Wigboldus en USR-lid Savannah Mellendijk

Colleges in de bioscoop, elke ochtend een run op een studeerplek in de UB, een gloednieuw Elinor Ostromgebouw dat alweer te klein is, docenten die op hun tandvlees lopen. Kan de Radboud Universiteit de voortdurende groei van studentenaantallen wel aan? Wat is het gevolg voor de kwaliteit van onderwijs? En heeft de samenleving eigenlijk wel behoefte aan zo veel afgestudeerden? Kom luisteren naar de zin en onzin van steeds meer studenten aan de Radboud Universiteit.

Burn-out

Wat betekent het steeds maar groeiende aantal studenten voor het academische klimaat? Steeds meer docenten klagen over werkdruk of kampen met burn-out. Het universiteitsbestuur stelt dat de kwaliteit van onderwijs de hoogste prioriteit heeft, maar gaat tegelijk akkoord met deze voortdurende toename. Kan de kwaliteit van onderwijs wel worden gewaarborgd?

Maatschappij

Het aantal studenten heeft natuurlijk ook consequenties voor de maatschappij. Enerzijds is het mooi dat steeds meer jonge mensen kunnen gaan studeren, maar zijn zoveel afgestudeerden wel nodig? Wat betekent de toename van het aantal studenten voor de betekenis van onderwijs in onze samenleving? Is het wel verstandig om altijd een universitaire studie na te streven?

Over de sprekers

Daniël WigboldusDaniël Wigboldus is voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit en  voormalig decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit. In beide hoedanigheden had hij dus te maken met groeiende studentenaantallen.Jan BransenJan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de begrippen die ten grondslag liggen aan ons alledaagse mensbeeld, met een focus op keuzevrijheid, verantwoordelijkheid en zelfkennis. Hij schreef o.a. Laat je niets wijsmaken (2013).

Savannah Mellendijk is lid van de Universitaire Studenten Raad van de Radboud Universiteit. Hierbinnen behartigt zij het belang van de studieverenigingen.

Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.