Zoek in de site...

Thuis in het onbekende | Lezingen door theoloog Thijs Caspers en filosoof Simon Gusman (Lezing)

Datum
maandag 8 april 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Theoloog Thijs Caspers en filosoof Simon Gusman
Beschrijving

Inschrijven - Thuis in het onbekende

Het liefst blijven we bij wat ons bekend is. Volgens theoloog Thijs Caspers jaagt het onbekende ons angst aan. Hij houdt dan ook een pleidooi om open te durven staan voor het onbekende en los te laten wat we vast willen houden. Filosoof Simon Gusman houdt ook een pleidooi voor loslaten. Maar hij vindt juist dat we het idee dat alles altijd avontuurlijk en spannend moet zijn, los moeten laten. Kom luisteren naar het gesprek tussen deze twee denkers over de zin en onzin van het toelaten van het onbekende.

Onbekende

Je baan opgeven om je idealen te kunnen volgen; van tijd tot tijd grondig je hoofd leeg maken; en meegaan met wat er op je pad komt. Thijs Caspers stelt dat we het onbekende op heel veel verschillende manieren een plaats kunnen geven. Dat heeft als voordeel dat we tegelijk meer openstaan voor mensen die op een heel andere manier leven en denken dan wijzelf. Bovendien maakt het creatief, vindingrijk en veerkrachtig, aldus Caspers. Ordening is namelijk uiteindelijk gebaat bij een zekere mate van chaos, stelt hij. Want het ongeordende biedt ruimte voor spontane initiatieven en improviseren zonder dat je op voorhand weet waar je uitkomt.

Loslaten

Ook Simon Gusman onderschrijft de waarde van het loslaten van het bekende. Hij ziet dat we een grote hang naar avontuur hebben, maar dan wel een avontuur dat overzichtelijk is en een doel heeft. We denken dat we openstaan voor nieuwe dingen, maar tegelijk willen we dat het nieuwe enorm vertrouwd is. We gaan graag backpacken in vreemde landen, maar dan wel zo dat we de reis van tevoren tot in de puntjes hebben geregeld en het doel ook vast staat: onszelf vinden. Spontaniteit en openstaan voor nieuwe ervaringen is bijna een verplichting geworden. Gusman pleit ervoor om dit idee van controle over je leven los te laten en te onderkennen dat ons leven geen doel heeft.

Thuis

Waarom vinden we het zo moeilijk om de controle los te laten? We leven in een tijd waarin de wereld aan onze voeten ligt en we schijnbaar alles kunnen wat we willen. Toch zijn we bang voor het onbekende: niet het opzoeken van avontuur of verre landen, maar het loslaten van onze alledaagse structuren leidt soms tot paniek. Na hun lezingen gaan Thijs Caspers en Simon Gusman met elkaar in gesprek. Hoe kunnen we werkelijk openstaan voor het onbekende? Hoe kunnen we ons thuis voelen in dat wat ons vreemd is? Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider.

Over de sprekers

Thijs CaspersThijs Caspers is theoloog, reisschrijver en essayist op het snijvlak van religie, filosofie en samenleving. In 2018 verscheen Thuis zijn in het onbekende. Lees ook Thijs Caspers op Sociale Vraagstukken - Loslaten wat we vast willen houdenSimon GusmanSimon Gusman is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar het zelfbegrip in de filosofie van Jean-Paul Sartre. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet (2018).

Deelname

Deelname kost € 7,50- | Medewerkers van de RU/UMC en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.