Op transport | Holocaust Memorial Day Getuigenis door overlevende Mieke van Creveld - Zeehandelaar (Lezing)

woensdag 30 januari 2019Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Aula, Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. stichting 4 en 5 mei Nijmegen
Spreker
Overlevende Mieke van Creveld-Zeehandelaar
Beschrijving

Op transport | Holocaust Memorial Day Getuigenis door overlevende Mieke van Creveld-Zeehandelaar

Steeds minder mensen kunnen nog uit eigen ervaring vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Mieke van Creveld (1936) is een van de weinige uitzonderingen: ze was zes jaar oud toen ze met haar ouders in kamp Westerbork belandde. Anderhalf jaar later werd het gezin gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Kom luisteren naar het indrukwekkende verhaal van Mieke van Creveld, die als jong Joods meisje de Holocaust overleefde.

Westerbork

Mieke van Creveld groeide als Mariejanne Zeehandelaar op in een liberaal Joods gezin in Amsterdam. Toen ze zes jaar oud was, werd ze met haar ouders en zusje opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Westerbork was een doorgangskamp waar de meeste gevangenen maar kort verbleven. Het gezin Zeehandelaar was hier echter langere tijd. De dagen vulden zich met ‘spelen achter prikkeldraad’, de zorgen van haar moeder en lessen in het schooltje van waaruit er steeds weer leeftijdgenootjes verdwenen.

Het Verloren Transport

Na negentien maanden werd het gezin in februari 1944 gedeporteerd van Westerbork naar het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. De oorlog liep ten einde en de condities in het kamp verslechterden snel. Terwijl de geallieerden in april 1945 van alle kanten oprukten, maakten de nazi’s drie treinen met veewagons gereed om gevangenen van Bergen-Belsen naar een onbekende bestemming in het oosten te brengen. Mieke van Creveld werd met haar ouders en zusje op dit transport gezet, dat later bekend is geworden als het Verloren Transport. De vreselijke reis eindigde na tien dagen in het Duitse Tröbitz. Op de ochtend van 24 april 1945 wordt het treinstel bevrijd door de Russen.

Op negenjarige leeftijd keerde Mieke van Creveld in Nederland terug. Over haar ervaringen zegt ze: “Er zijn eisen aan me gesteld die je nooit aan een kind zou mogen stellen.” De oorlog is van grote invloed geweest op de rest van haar leven.

Holocaustonderzoeker Ria van den Brandt gaat met Mieke van Creveld in gesprek. Live muziek door Mir Tsvey omlijst het geheel.

Mir Tsvey bestaat uit zangeres Josine Franken en pianist Leo Driessenaar. Zij spelen Jiddische liederen, waaronder muziek uit kamp Westerbork  en Theresiënstadt.

Over de sprekers

Mieke van Creveld - ZeehandelaarMieke van Creveld overleefde als Joods meisje de Tweede Wereldoorlog. Ze vindt het belangrijk om haar verhaal te blijven vertellen en geeft daarom regelmatig lezingen op basisscholen.

Ria van den BrandtRia van den Brandt is onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar levenswijsheid in Joodse teksten en getuigenissen, in het bijzonder in relatie tot concentratiekamp Theresienstadt.

Wilma de KoningWilma de Koning, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit, opent de avond.

Hans ThijssenFilosoof Hans Thijssen geeft een inleidende lezing over de betekenis van geluk in tijden van oorlog en ellende.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.