Zoek in de site...

Ayahuasca. Een wondermiddel? | Lezingen door filosofen Govert Derix en Pieter Lemmens en psycholoog Kim van Oorsouw (Lezing)

Datum
dinsdag 14 mei 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Filosofie Oost-West
Spreker
Filosofen Govert Derix en Pieter Lemmens en psycholoog Kim van Oorsouw
Beschrijving

Ayahuasca. Een wondermiddel? Uitverkocht

Deze activiteit is uitverkocht. Deelnemen is niet meer mogelijk.

Waarom is ayahuasca zo populair? Is deze Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank de zoveelste partydrug, of heeft het ook een therapeutische waarde? En wat blijft er nog over van de spirituele dimensie wanneer ayahuasca-ceremonies worden gecommercialiseerd? Kom en luister naar de inzichten van psycholoog Kim van Oorsouw en van filosofen Govert Derix en Pieter Lemmens.

Psychoactieve drug

Ayahuasca komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en wordt daar tot op heden nog veel gebruikt. Deze tripthee drink je niet in je eentje thuis, maar wordt samen gedronken in een door een sjamaan geleide ceremonie. Het gebruik van ayahuasca is sinds begin 2018 officieel verboden in Nederland vanwege de werkzame stof DMT. Deze stond al op de lijst met harddrugs, maar het gebruik ervan werd als religieus ritueel gedoogd. Toch is ayahuasca onverminderd populair.

Ayahuascatoerisme

Steeds meer mensen laten tijdens een weekendje trippen een frisse wind door hun geest waaien, maar ligt de nadruk niet te veel op de medicinale werking? Wat blijft er over van de werkzaamheid van het middel als we de oorspronkelijke religieuze en spirituele context weglaten? Verpesten de commercialisering en het ayahuascatoerisme een eeuwenoud ritueel, of valt dat reuze mee en schiet het ritueel hier succesvol wortel? Filosoof Govert Derix staat stil bij de religieuze kant van de zaak.

Doors of perception

Het gebruik van ayahuasca wordt vaak omschreven als een spirituele of innerlijke reis. Het prikkelt de zintuigen en leidt tot allerlei nieuwe inzichten en ervaringen. Filosoof Pieter Lemmens onderzoekt de filosofische dimensies van ayahuasca-sjamanisme en vraagt zich af of ayahuasca inderdaad de spreekwoordelijke doors of perception opent en daarmee andere vormen van kennis mogelijk maakt.

Een wondermiddel?

Veel ayahuasca-gebruikers kennen het middel een therapeutische waarde toe. Met een weekendje trippen zou de opgehoopte psychische rommel van jaren worden opgeruimd. Zuivert ayahuasca de gebruiker inderdaad in één klap van allemaal geestelijke troep, die anders om jaren therapie zouden vragen? Psycholoog Kim van Oorsouw vertelt over haar onderzoek naar het gebruik van ayahuasca tegen onder meer stress en depressies.

Na afloop van de lezingen gaan Govert Derix, Pieter Lemmens en Kim van Oorsouw in gesprek onder leiding van filosoof en programmamaker Lisa Doeland.

Over de sprekers

Lemmens, PieterPieter Lemmens is als universitair docent verbonden aan het Institute for Science in Society van de Radboud Universiteit en werkt aan een boek over filosofie en psychedelica, waarin hij de “logos van de psychedelica” onderzoekt.


oorsouw, kim vanKim van Oorsouw is universitair docent Forensische Psychologie aan Maastricht University. Ze gaf bij de Universiteit van Nederland een lezing over ayahuasca.Govert DerixGovert Derix is filosoof en schrijver. In 2004 publiceerde hij Ayahuasca, een kritiek van de psychedelische rede. In 2015 verscheen de roman De sjamaan van Sevilla deels gebaseerd op eigen ervaringen in de Amazone.

Deelname

Deze activiteit is uitverkocht. Deelnemen is niet meer mogelijk.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.