Uitverkocht - Het Dilemma - Mag ik foute grappen maken? | Onderzoekend gesprek met socioloog Niels Spierings en cultuurwetenschapper Dick Zijp (Lezing)
- Datum
- dinsdag 12 februari 2019Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
LUX, Mariënburg 38, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects en LUX
- Spreker
-
Socioloog Niels Spierings en cultuurwetenschapper Dick Zijp
- Beschrijving
-
Belgen, blondjes of seks. Wie maakt er niet af en toe een foute grap hierover? Zijn grappen wel zo onschuldig als ze lijken? Grappen gaan vaak over de rug van iemand anders. Mag dit als het maar duidelijk is dat het een grap is en daarom niet serieus bedoeld? En zijn er eigenlijk goede grappen die niet fout zijn? Discussieer mee over de vraag of je foute grappen mag maken.
Foute grappen
Waarom maken we zo graag foute grappen, wat is de functie? Soms is het een bewuste manier om een groep te kwetsen, maar vaak probeert de persoon die de grap maakt vooral grappig te zijn. Maakt het uit waarom, waar en door wie de grap gemaakt wordt? Is een foute grap van een cabaretierminder erg? Is het juist belangrijk dat zij die ruimte nemen, omdat zo dingen gezegd kunnen worden die je anders niet kunt zeggen?
Grenzen
Wat is de waarde van grappen? Grappen gaan vaak over grenzen, die we in het dagelijks leven respecteren. Het grappige zit hem in de overschrijding van deze grenzen. Zo kunnen moeilijke thema’s op een luchtige manier aangesneden worden. Of is dit het recht praten van wat krom is? En als foute grappen niet meer mogen, waar kun je dan nog wel niet correct bezig zijn? Mogen grappen niet meer als ook maar iemand zich er ongemakkelijk door voelt? Blijft er nog humor over als grappen niet meer over anderen mogen gaan? Zijn we dan doorgeslagen in onze correctheid?
Macht
Zijn er überhaupt onschuldige grappen? Speelt niet altijd macht een rol? Grappen worden niet voor niets vaak gemaakt door de meerderheid over een minderheid. En dan ook nog vaak door de machtigere groep over de groep die minder machtig is. Kan een grap alleen als het slachtoffer van de grap machtiger is dan de maker? Hoe speelt macht een rol bij foute grappen? En is een grap wel acceptabel als iemand deze over zijn eigen groep maakt? Mag je als vrouw foute grappen maken over vrouwen en als man niet? Kortom: Mag je foute grappen maken? Over die vraag gaan we met alle deelnemers in gesprek. Socioloog Niels Spierings en cultuurwetenschapper Dick Zijp zien toe op onze vooronderstellingen en waarden in het gesprek.
Dilemma
Het Dilemma is een programmareeks van Radboud Reflects en LUX. Deze avonden draaien om een persoonlijk moreel dilemma. In een intieme setting verkennen we samen de vraag of je foute grappen mag maken. Niet de sprekers staan centraal, maar de deelnemers. Door onszelf en elkaar te bevragen, zoeken we samen naar afwegingen en antwoorden. Socioloog Niels Spierings en cultuurwetenschapper Dick Zijp geven het gesprek inhoudelijk focus en houden ons scherp. Gespreksleiders Maïté Tjon A Hie en Anouta de Groot zorgen voor structuur en verdieping.
Over de sprekers
Niels Spierings is socioloog aan de Radboud Universiteit.
Dick Zijp is docent bij Media and Culture Studies bij de Universiteit Utrecht. Hij studeerde theaterwetenschappen en filosofie. Hij doet onderzoek naar de politiek implicaties van humor in de Nederlandse cabaret traditie.
Maïté Tjon A Hie is coördinator bij de masteropleiding mode van ArtEZ. Ze is filosoof en een veelgevraagd gespreksleider.
Anouta de Groot is filosoof. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.
Deelname
Deelname kost € 7,50,- | Medewerkers van de RU, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en vrienden van LUX € 5,- | Studenten en scholieren gratis
Het dilemma is uitverkocht, inschrijven is niet meer mogelijk.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.