Zoek in de site...

Uitverkocht - Zinloos leven. Hoe doe je dat? | Filosofische werkplaats met filosoof Annemarie van Stee (Workshop)

Datum
maandag 21 januari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Studio LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
filosoof Annemarie van Stee
Beschrijving

Uitverkocht - Zinloos leven. Hoe doe je dat? | Filosoof Annemarie van Stee
We geloven niet meer in DE zin van het leven. Maar dat betekent nog niet dat we niet meer nadenken over wat ONS leven zinvol of juist zinloos maakt. En we oordelen soms maar al te graag over de zin van andermans leven. Onderzoek samen met filosoof Annemarie van Stee waarom je leven soms zinlozer lijkt dan anders en wat het leven betekenisvol maakt.

Zinvol
Is je leven pas zinvol als je belangrijk bent voor anderen? Of kan je leven ook zinvol zijn als je alleen maar de hele dag op je kamer sudoku’s oplost? Welke rol spelen de keuzes die we maken? En wat bedoelen we eigenlijk met zinvol leven? Annemarie van Stee gaat hierover met de deelnemers in gesprek aan de hand van hun ervaringen en theorieën uit de filosofie.

Zinloos
De Amerikaanse filosoof Susan Wolf stelt dat een leven zinvol is als je actief iets bijdraagt aan een waardevol doel waartoe je je aangetrokken voelt. Door middel van je werk bijvoorbeeld, maar ook wanneer je een vriend helpt verhuizen of voor je zieke broer zorgt. Maar stel nou dat je ernstig ziek bent. Of gevlucht voor oorlog naar een land waar je de taal niet spreekt. Dan valt het lang niet altijd mee om zulke activiteiten te ontplooien. Is het leven onder zware omstandigheden automatisch zinloos?

Denk mee
Na een korte inleiding op het onderwerp zin door Annemarie van Stee ga je met elkaar in gesprek. Je wordt als deelnemer uitgedaagd om zelf mee te denken en systematisch op ervaringen van zinloosheid te reflecteren. Annemarie van Stee geeft input aan het gesprek met theorieën van filosofen en denkers. Praat mee en denk verder in een kleine setting.

Over de spreker

Annemarie van SteeAnnemarie van Stee is filosoof aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op existentiële thema’s als liefde, zin en zelfbegrip.

Wil je vaker naar een Radboud Reflects-activiteit? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien wat voor jou.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.