Geannuleerd - Het succes van de plant | Lezingen door bioloog Barbara Gravendeel en filosoof Jozef Keulartz (Lezing)

maandag 22 februari 2021Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Green Office
Spreker
Bioloog Barbara Gravendeel en filosoof Jozef Keulartz

Het succes van de plant - geannuleerd

Deze lezing is geannuleerd.

Trotse, stoere bomen, lieve bloemen of gevoelige planten. Net zoals we menselijke capaciteiten toeschrijven aan dieren, doen we dit tegenwoordig ook bij planten. Vermenselijken we planten niet teveel? Doen we de plant daardoor niet tekort gezien zijn veelzijdigheid en evolutionaire succes? Luister naar filosoof Josef Keulartz en bioloog Barbara Gravendeel en leer meer over het succes van de plant.

Vermenselijken

Als we de natuur door een menselijke bril bekijken lopen we het gevaar dat we haar verkleuteren en daarmee haar capaciteiten onderschatten, stelt filosoof Jozef Keulartz. We moeten de natuur echter ook niet overschatten zegt hij, dat kan leiden tot vergoddelijking en het toeschrijven van bovennatuurlijke krachten aan planten. We weigeren daarmee de werkelijkheid onder ogen te zien en vervallen in een vorm van escapisme.

Plantenevolutie

Door een menselijke bril naar planten kijken voelt ongepast en kortzichtig. De evolutie van planten gaat namelijk veel verder terug dan de evolutie van de mens. Sterker nog, zonder planten zou onze evolutie er ook heel anders uit hebben gezien. Evolutiebioloog Barbara Gravendeel vertelt hoe planten in staat zijn om zich aan te passen en zo al honderden miljoenen jaren weten te overleven. De opkomst van exoten in de stad toont bijvoorbeeld het adaptieve vermogen van planten heel goed aan.

Na hun lezing gaan we met Jozef Keulartz en Barbara Gravendeel in gesprek over de vraag of we onze relatie tot de natuur moeten aanpassen. Is dat nodig als we nog veel langer op deze planeet willen blijven leven? Kan een beter begrip van de plant ons daarbij helpen? Hoe komen we vanuit daar tot een beter natuurbeheer? Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider. Stel je eigen vraag via mentimeter.

Over de sprekers

Jozef KeulartzJozef Keulartz is emeritus hoogleraar Milieufilosofie aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoeksvelden zijn bioethiek en natuurbeleid. Zijn meest recente boek Boommensen kwam in eind vorig jaar uit.

Barbara GravendeelBarbara Gravendeel is bijzonder hoogleraar Plantenevolutie aan de Radboud Universiteit en werkt bij het Naturalis Biodiversity Center. Ze onderzoekt hoe  moleculaire mechanismen de evolutie van planten beïnvloeden.

Cees LeijenhorstCees Leijenhorst is associate professor History of Philosophy aan de Radboud Universiteit.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Radboud Green Office.

Wil je op de hoogte blijven van nog meer verdiepende lezingen?
Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.