Zoek in de site...

De Nacht | Schrijvers, artiesten, dansers & wetenschappers over de nachtcultuur (Lezing & debat)

Datum
vrijdag 18 juni 2021Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Doornroosje en online
Organisator(s)
Radboud Reflects, Drift, Doornroosje en Open Source Radio
Spreker
Dj’s Albert van Abbe, Max Frimout, danseres Alesya Dobysh, schrijver Persis Bekkering, muziekwetenschapper Vincent Meelberg, neuroloog Bas Bloem en Nachtburgemeester Cees de Beer
Beschrijving

Volg de gratis livestream van 20.00 - 22.00 uur  via www.opensourceradio.nl of via het YouTube-kanaal van Radboud Reflects.

Dansen tot de ochtend je weer wakker schudt, ontdekken, experimenteren en jezelf overgeven aan muziek omringd door vreemden; het snakken naar de nacht is een ingewikkeld verlangen temidden van een pandemie. Hoe komt het dat we de nacht zó missen? Wat is de waarde van de clubcultuur die eruit ontspringt? Nu we meer dan een jaar geen nachtleven gezien hebben, beseffen we ineens dat er iets essentieels mist. Maar wat is dat precies?

Wordt je bewust van wat de nacht met je doet aan de hand van dj’s Albert van Abbe, Max Frimout, danseres Alesya Dobysh, schrijver Persis Bekkering, muziekwetenschapper Vincent Meelberg, neuroloog Bas Bloem en Nachtburgemeester Cees de Beer, en ontdek waarom speciale dingen hun plek vinden in het donker.

Dans, denk en geniet

Dus dans mee, geniet en denk door over het effect dat muziek, dans en de nacht op je hebben. Want nog voor je doorhebt wat een beat met je doet heeft je lijf allang een reactie paraat. Muziekwetenschapper Vincent Meelberg en neuroloog Bas Bloem bespreken wat de werking van muziek op je brein is, hoe je dansend je emoties verwerkt en hoe het toch kan dat je telkens kippenvel krijgt van die ene plaat. Nachtburgemeester Cees de Beer vat het geheel samen in spoken word.

Tickets

De Nacht in Doornroosje is uitverkocht, deze tickets zijn niet meer verkrijgbaar. Online erbij zijn kan natuurlijk nog steeds via de livestream:

Kijk mee via het online radioplatform Open Source Radio
Geen ticket voor Doornroosje? In samenwerking met Open Source Radio streamen wij De Nacht, zodat je online kan meekijken. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox:

Inschrijven livestream

De Nacht is een samenwerking van Radboud Reflects, Drift, Open Source Radio en Doornroosje.

Sprekers en artiesten

De nacht. Voedingsbodem voor verandering? - Schrijfster Persis Bekkering

Persis Bekkering

Begin jaren negentig onthaalden massa's extatische ravers op house- en techno de toekomst. Tegelijkertijd werd het einde van de geschiedenis afgekondigd en bleef het kapitalisme over als enige alternatief. Rave was vanaf het begin een utopische beweging die de plek innam van de verdwenen 'grote verhalen' van de twintigste eeuw.

Maar het was volgens Persis Bekkering vooral een echo van een utopie: wel de vorm – het gezamenlijke en de euforie – maar zonder politieke agenda. In haar lezing onderzoekt ze of het nachtleven van na de pandemie nog een voedingsbodem kan zijn voor politieke verandering.

Persis Bekkering is literatuurcriticus voor NRC Handelsblad en schrijft columns, proza en essays voor onder andere De Gids, Mister Motley en De Nederlandse Boekengids. Dit jaar verscheen haar boek Exces, waarin ze rave-beweging als laatste utopie bespreekt. Daarnaast maakte ze de podcast, Laatste utopie, waarin ze de politieke en sociale betekenis van het nachtleven onderzoekt.

Muziek en je lichaam | muziekwetenschapper Vincent MeelbergVincent Meelberg

Nog voor je brein doorheeft wat een beat met je doet, heeft het lichaam allang gereageerd. Denk aan kippenvel dat je krijgt door die ene ‘drop’ in de beat. Muziekwetenschapper Vincent Meelberg bespreekt de rol van het lichaam bij muziekbeleving en het spel van spanning en ontspanning dat muziek met je speelt.

Als we muziek beleven en dansen verwerken we onze emoties. In de nachtclub doen we dat bovendien samen, een belangrijk onderdeel van deze ervaring volgens Vincent Meelberg, die iedere keer weer uniek maakt.

Vincent Meelberg is muziekwetenschapper aan de Radboud Universiteit, Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is mede-hoofdredacteur van het online Journal of Sonic Studies. In zijn onderzoek richt hij zich op de relatie tussen muzikale praktijken, interactie en creativiteit. Daarnaast is hij contrabassist in verschillende jazz-ensembles en sound designer.

Dans en je brein | Neuroloog  Bas Bloem
Bas Bloem

Neuroloog Bas Bloem bespreekt de effecten van muziek en dans op onze brein. Hij vertrekt vanuit de ziekte van Parkinson, waar muziek en dans een belangrijk uitgangspunt zijn voor het behandelen van deze bewegingsstoornis. Het zijn ritmegenerators die onze motoriek en emoties beïnvloeden. Vanuit daar bespreekt Bas Bloem het positieve effect van dans voor ons allemaal.

Bas Bloem is hoogleraar Neurologie aan het Radboudumc en hoofd en oprichter van het Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen. Hij zit in de redactie van verschillende nationale en internationale tijdschriften en heeft meer dan 800 publicaties op zijn naam staan. Bas Bloem is bekend vanwege zijn onderzoek naar de ziekte van Parkinson, waarbinnen veel wordt gekeken naar de effecten van muziek en dans. Beluister hier alvast een interview met Bas Bloem in Focus. 

Albert van Abbe - NONDUAL (Ambient) Live A/V
Albert van Abbe

Het tweede solo-album van audiovisueel kunstenaar Albert van Abbe is in aantocht, en in tegenstelling tot zijn eerdere werk - dat het best omschreven kan worden als absorberende en soms ongegeneerd harde techno - voeren ambient en ondefinieerbare elektronica hier de boventoon.

Niet heel verrassend, gezien NONDUAL geïnspireerd is op het non-dualisme en luisteraars aan het denken wil zetten over hun eigen zijn. Van Abbe neemt tijdens De Nacht een uitgebreid scala aan licht- en geluidsapparatuur mee waarmee hij je een hersentintelend voorproefje geeft van zijn aankomende release.

Max Frimout & Alesya Dobysh
Max Frimout

Dans en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe ziet dat er letterlijk uit? Hou die vraag in je achterhoofd als gearfreak en modulair artiest Max Frimout en fusion danseres Alesya Dobysh samenkomen met hun intuïtieve live performance, waarin deze twee kunstvormen letterlijk met elkaar in verbinding komen te staan en geluid en beweging elkaar uitdagen tot een grensverleggende ervaring.

Alesya Dobysh


Spoken word | Nachtburgemeester Cees de Beer
Cees de Beer

Nachtburgemeester Cees de Beer vat de avond samen in spoken word. Hij reageert op de woorden, klanken, bewegingen en kleuren, en stuurt je naar huis met een boodschap om over na te denken. Van een lach tot een traan neemt hij je mee in een roetsjbaan van woorden en emoties.

Cees de Beer is sinds oktober 2019 Nachtburgemeester van Nijmegen. Zijn hoogste doel is om de Nijmeegse nacht inclusiever, veiliger, diverser, verrassender en uitnodigender te maken. Naast Nachtburgemeester is hij spoken word artist en oprichter van Mensen Zeggen Dingen.