Ongelijkheid op de thuiswerkvloer | Actualiteitencollege met socioloog Katia Begall (Gesprek)

maandag 8 februari 2021Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Online livestream
Organisator(s)
Radboud Reflects, VOX en Radboud Diversity, Equity and Inclusion Office
Spreker
Socioloog Katia Begall

Ongelijkheid op de thuiswerkvloer
Livestream op Youtube

Op 8 februari gaan de basisscholen weer open! Voor veel ouders was het reden voor een feestje, vooral voor moeders. Mannen zijn in de coronacrisis weliswaar meer gaan doen in het huishouden, maar vrouwen nóg meer blijkt uit onderzoek. Naast het thuiswerken en het huishouden kwam ook de schoolbegeleiding van de kinderen op de schouders van de vrouw terecht. Zijn we toch niet zo progressief als we zelf graag willen geloven? Luister naar socioloog Katia Begall die uitlegt waarom ongelijke rolverdelingen in het huishouden in tijden van crisis alleen maar groter worden.

Schrijf je gratis in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

Inschrijven

Lockdown en emancipatie

Dankzij de lockdown kunnen we letterlijk niet meer om het huishouden heen. We zitten er de hele dag middenin. Wc’s draaien overuren, de afwas neemt toe en keukentafels moeten voortdurend worden afgeruimd vanwege hun nieuwe multifunctionele functie. De last van deze extra zorgtaken is echter hoofdzakelijk op het bordje van de vrouw komen te liggen. Hoe komt dat? En waarom zijn er, ondanks vele jaren strijd voor emancipatie, nog steeds geen gelijke verhoudingen tussen man vrouw?

Crisis maakt conservatiever

Katia Begall legt uit dat in de afgelopen vijftig jaar de normen ten aanzien van de verdeling van huishoudelijke taken weliswaar zijn veranderd, maar de praktijk nog onvoldoende. Daar ligt in belangrijke mate een economisch motief aan ten grondslag: over het algemeen verdienen mannen meer dan vrouwen, en daarom gaat hun werk vóór. Dit leidt er toe dat we juist in tijden van economische onzekerheid, zoals deze crisis, conservatiever worden.

Katia Begall geeft tekst en uitleg bij deze ongelijkheid op de thuiswerkvloer. In hoeverre is er in een cultuur gericht op carrière te weinig waardering voor het takenpakket van de huisman of huisvrouw? Programmamaker Wouter Veldman is de gespreksleider. Stel je eigen vragen via mentimeter! De code is 16 32 82.

Over de spreker

Begall, KatiaKatia Begall is socioloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar het samenspel van betaald werk en familie en de invloed daarvan op de levensloop van mensen. Samen met Ellen Verbakel onderzocht ze recentelijk de invloed van de lockdown op de opvatting dat vrouwen geschikter zouden zijn om kleine kinderen op te voeden.

Lees hier een interview met Katia Begall in VOX: Thuiswerkende man gaat traditioneler denken over genderrollen.

Deelname

Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

Inschrijven

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer.

Dit is een programma van Radboud Reflects, VOX en Radboud DiversityEquity and Inclusion Office

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.