Pauze in geweld tussen Israël en Palestina | Actualiteitencollege met politicoloog Bertjan Verbeek en conflictanalist Nora Stel (Lezing)

woensdag 26 mei 2021Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Organisator(s)
Radboud Reflects, VOX en studievereniging Sociologie Den Geitenwollen Soc.
Spreker
Conflictanalist Nora Stel en politicoloog Bertjan Verbeek

banner israel palestina

Opnieuw laaide het geweld in Israël en Palestina op. Het conflict is even complex als schijnbaar uitzichtloos. Bovendien is de berichtgeving erover extreem gepolariseerd. Hoe moeten we deze oorlog bezien? Betekent dit staak-het-vuren dat het de komende jaren rustig blijft? Waar gaat het nu precies om in dit conflict – religie, nationalisme, land, geopolitiek? En wat is de rol van de internationale gemeenschap? Luister naar politicoloog Bertjan Verbeek en conflictanalist Nora Stel die tekst en uitleg geven.

Let op: Deze livestream is achteraf niet terug te zien als opname. Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je voor 12.00 uur op de dag van de lezing in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox. Schrijf je je in na 12.00 uur op de dag van de lezing, dan ontvang je geen reminder van ons. Je kunt hem zelf instellen op ons YouTube-kanaal.

INSCHRIJVEN

Beeldvorming

Weinig conflicten roepen heftigere emoties en meer gepolariseerde reacties op dan de situatie in Israël en Palestina. Termen als jihadisme, terrorisme, bezetting, apartheid en etnische zuivering buitelen ook in de media over elkaar heen. Hoe moeten we in het licht hiervan en in deze tijden van filterbubbels dit conflict duiden? Een extra bemoeilijkende factor is dat Israël alle buitenlandse pers toegang ontzegt tot het conflictgebied. Wat zijn de gevolgen van deze beeldvorming voor de conflictdynamiek?

Rust

Sinds een kleine week is er een staak-het-vuren. Wat is hier de waarde van? Betekent dit dat het geweld de komende weken niet opnieuw zal opleven? Egypte speelde een belangrijke rol in de bemiddelingen, maar ook de Amerikaanse president Biden oefende druk uit. Wat is de rol van de internationale gemeenschap bij dit conflict? En waarom lijkt heel de wereld mee te kijken en zich ermee te bemoeien? Gespreksleider Frank van Caspel gaat hierover in gesprek met conflictanalist Nora Stel en politicoloog Bertjan Verbeek. Stel je eigen vragen via menti.com

Over de sprekers

Nora StelNora Stel is universitair docent Conflictstudies aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op vluchtelingenbeleid en politieke autoriteit in situaties van gewelddadig conflict.

Bertjan VerbeekBertjan Verbeek is politicoloog en hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit. Hij verricht landenvergelijkend onderzoek naar (crisis)besluitvorming in buitenlands beleid.

Frank van CaspelFrank van Caspel is onderzoeker filosofie van cognitie en taal aan de Radboud Universiteit.

Let op: Deze livestream is achteraf niet terug te zien als opname.
Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je voor 12.00 op de dag van de lezing in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox. Schrijf je je in na 12.00 uur op de dag van de lezing, dan ontvang je geen reminder van ons. Je kunt hem zelf instellen op ons YouTube-kanaal.

INSCHRIJVEN

Dit is een programma van Radboud Reflects, VOX en studievereniging Sociologie Den Geitenwollen Soc.

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects?
Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.