Verplaatst - Klimaat van vertrouwen | Interview met schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (Gesprek)

dinsdag 16 maart 2021Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Green Office
Spreker
Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw

Klimaat van vertrouwen | Interview met schrijver en oud-politicus Jan Terlouw

We verplaatsen deze lezing naar 25 mei 2021.

Een gesprek met Jan Terlouw komt fysiek beter tot zijn recht dan via Skype. Hopelijk maken de omstandigheden rond corona het in mei weer mogelijk spreker en gespreksleider fysiek bij elkaar te brengen.

Jan Terlouw is een optimist. Technisch en economisch liggen de oplossingen voor de klimaatcrisis binnen handbereik, stelt hij. Waar het aan schort is vertrouwen: vertrouwen in wetenschap en politiek, vertrouwen in onszelf en in elkaar, en bovenal vertrouwen in de jeugd en de toekomst. Hoe herwinnen we de moed tot dit vertrouwen? Luister naar Jan Terlouw die je aan de hand van fragmenten uit zijn boeken meeneemt in zijn optimisme voor een groenere toekomst.

Dit interview kun je online via een livestream bijwonen. Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

Inschrijven 25 mei 2021

Vertrouwen

Met ‘het touwtje uit de brievenbus’, zijn gepassioneerde pleidooi voor een groene toekomst in De Wereld Draait Door, werd Jan Terlouw een nationale held. Wederzijds vertrouwen, en de daarvoor nodige gemeenschapszin, zijn onmisbare ingrediënten voor succesvol klimaatbeleid, zo benadrukt Terlouw. Klimaatscepticisme, politiek wantrouwen en de geïndividualiseerde maatschappij staan een dergelijk beleid in de weg.

Het woord als zwaard

Het touwtje uit de brievenbus is slechts een van de vele beelden en metaforen uit de pen van Terlouw. In kinderboeken als Koning van Katoren (1971), sprookjes als Het hebzuchtgas (2016) en de klimaatnovelle Kop uit ’t zand (2016) snijdt Terlouw op eigenzinnige wijze maatschappelijke thema’s aan. Met het woord als zijn zwaard trekt hij ten strijde tegen klimaatverandering, buitensporig kapitalisme en het gebrek aan politieke verantwoordelijkheid.

Wat kunnen we leren van de verhalen van Jan Terlouw? Hoe kunnen we leren om beter zorg te dragen voor de toekomstige generaties? Wat moet er anders aan onze politiek en economie en welke rol is daarin weggelegd voor de wetenschap? Over deze andere onderwerpen gaan programmamakers Liesbeth Jansen en Wouter Veldman in gesprek met Jan Terlouw. Stel je eigen vragen aan Jan Terlouw via mentimeter.

Over de spreker

Jan Terlouw is natuurkundige, oud-politicus en schrijver van essays, thrillers en kinderboeken. Al vanaf de jaren 70 zet hij zich actief in voor natuurbehoud en ook de laatste jaren is en blijft hij zeer actief voorvechter van een groenere aarde. In 2016 wist hij het Nederlandse publiek te raken met zijn bevlogen toespraak bij De Wereld Draait Door over het klimaat en ‘het touwtje uit de brievenbus’.

Deelname

Dit interview kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

Inschrijven 25 mei 2021

Dit is een programma van Radboud Reflects en Radboud Green Office.

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.