Zoek in de site...

Big Tech aan banden? | Lezingen en gesprek met Europarlementariër Paul Tang, jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en filosoof Bernd Hoeksema (Lezing)

Datum
donderdag 13 oktober 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, CC1, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland
Spreker
Europarlementariër Paul Tang, jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en filosoof Bernd Hoeksema
Beschrijving

Big Tech aan banden? | Lezingen en gesprek met Europarlementariër Paul Tang, jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en filosoof Bernd Hoeksema

Nepnieuws, ongepast gepersonaliseerde advertenties en polariserende algoritmes: het ooit zo open internet staat onder druk. Dit heeft een negatieve impact op burgers en consumenten, maar ook op het functioneren van de democratie. Reden voor de Europese Unie een nieuwe wet aan te nemen die de macht van Big Tech aan banden moet leggen. Maar kunnen we wel grip krijgen op de grote technologieplatforms? En hoe wenselijk is het om de ogenschijnlijk vrije stroom van digitale informatie en meningen te reguleren?

Kom en luister naar Europarlementariër Paul Tang, jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en filosoof Bernd Hoeksema over Big Tech en het belang van een vrij en democratisch internet.

Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.

Veiligheid en vrijheid

De Digital Services Act (DSA) is een ambitieuze poging van de Europese Unie om rechten beter te beschermen op het internet. Zo wordt het verboden om kinderen te profileren voor gerichte (op ‘tracking' gebaseerde) advertenties. Ook moeten bedrijven als YouTube en TikTok het online-aanbod van illegale goederen, diensten en desinformatie veel actiever tegen gaan dan ze nu doen. In hoeverre slaagt dit pakket wetgeving erin om het internet weer vrij en veilig te maken? En wat is de impact van de DSA op het open digitale debat?

Censuur

De pogingen van de EU om grip te krijgen op het internet worden door sommigen met argusogen bekeken. Gaan overheidsbemoeienis en vrijheid wel door één deur? Tegelijkertijd komt er een heel grote verantwoordelijkheid bij Big Tech zelf te liggen. Hoe wenselijk is die ontwikkeling? Ligt met deze plicht tot private contentregulering censuur niet op de loer?

Na drie korte lezingen gaan de sprekers onder leiding van filosoof en programmamaker Pam Tönissen in gesprek.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Paul TangPaul Tang is econoom en Europarlementariër namens de Partij van de Arbeid (PvdA), onderdeel van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Demoraten (S&D), waar hij werkt aan een sterker en socialer Europa. Hij houdt zich onder meer bezig met regulering van de digitale economie, belastingsontwijking, digitale belasting en duurzame financieringen. Sinds september 2020 is hij voorzitter van de subcommissie fiscale zaken (FISC) binnen het Europees Parlement geworden. Daarnaast is hij in het Europees Parlement mede-initiatiefnemer van de Tracking-free Ads Coalitie.


Frederik Zuiderveen BorgesiusFrederik Zuiderveen Borgesius is jurist en hoogleraar Digitale Veiligheid aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek focust hij zich op privacy, databescherming en (online) discriminatie, in het bijzonder in de juridische context van nieuwe technologie. Hij is verbonden aan iHub, de interdisciplinaire onderzoeksgroep van de Radboud Universiteit gericht op digitale veiligheid, privacy en gegevensbeheer.

Bernd HoeksemaBernd Hoeksema is filosoof en promovendus bij de vakgroep Politieke filosofie en bij het onderzoeksplatform iHub aan de Radboud Universiteit. In zijn proefschrift verkent hij op welke manieren digitalisering machtsrelaties tussen publieke en private actoren verandert en hoe dit botst met verschillende filosofische concepties van vrijheid en burgerschap.

Deelname

Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.

Dit is een programma van Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.