Communicatie en boerenprotesten | Actualiteitencollege met communicatiedeskundige Noelle Aarts en politicoloog Koen Vossen (Lezing)

woensdag 6 juli 2022Plaats in mijn agenda
12:00 tot
Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en VOX
Spreker
Communicatiedeskundige Noelle Aarts en politicoloog Koen Vossen
Beschrijving

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leiden tot grootschalige protesten van boeren. Zij uiten hun woede door wegen en distributiecentra te blokkeren met trekkers en hooibalen. Waarom zijn de boeren zo boos? Is er een uitweg uit deze impasse? En is ieder middel geoorloofd als het erom gaat je stem te laten horen? En hoe komen we uit deze impasse? Kom luisteren naar communicatiedeskundige Noelle Aarts Aarts en politicoloog Koen Vossen en verdiep je kennis van de actualiteit.

Verwachtingen en interpretaties

Dat er minder stifstofuitstoot moet komen, is niet nieuw. Hoe komt het dat de plannen van het kabinet toch zo rauw op het dak van de boeren vallen? Wat gaat er mis in communicatie?

Volgens communicatiedeskundige Noelle Aarts ligt er onder onze woorden vaak een heel scala aan veronderstellingen, verwachtingen en interpretaties. Daar zijn we ons vaak niet bewust van, maar ze hebben wel een grote invloed op de uitkomst van een gesprek. Hoe spelen die hier een rol? En hoe zou het ook anders kunnen? Programmamaker Tjidde Tempels gaat in gesprek met Noelle Aarts en Koen Vossen. Stel ook je eigen vragen!

Over de sprekers

Noelle AartsNoelle Aarts is hoogleraar Socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Institute for Science in Society. Ze doet onderzoek naar gesprekken tussen stakeholders met verschillende achtergronden en belangen bij complexe thema’s. VOX sprak alvast met Noelle Aarts: ‘Boeren hebben de ultieme machtsmiddelen te pakken’

Koen VossenKoen Vossen
is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt verschillende moderne politieke en maatschappelijke vraagstukken, zoals het populisme. Dit doet hij met behulp van historische en politicologische kennis. Hij publiceerde onder andere over Geert Wilders, Pim Fortuyn en over boerenprotesten.

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Actualiteitencolleges-marathon

Dit Actualiteitencollege is onderdeel van een kleine Actualiteitencolleges-marathon van Radboud Reflects.

Boeren die snelwegen blokkeren, delen van Afrika waar iedere 48 seconde iemand van honger sterft.

Er is zoveel gaande in Nederland en in de wereld dat het, ook vlak voor de zomerstop, tijd is voor duiding en verdieping door Radboudwetenschappers. Daarom organiseert Radboud Reflects twee Actualiteitencolleges achter elkaar. Elk Actualiteitencollege duurt een half uur en er is daarna een kwartier tijd voor vragen.

Sluit aan bij een van de Actualiteitencolleges en luister en naar tekst en uitleg bij deze roerige tijden.

Bekijk ook het aansluitende actualiteitencollege: Famine in the Horn of Africa | Current Affairs Lecture by political scientist Haley Swedlund and human geographer Dawit Tesfay Haile| Wed 6 July, 12.45 - 13.30 hrs