Zoek in de site...

Cryptokunst. Een democratisering van de kunsthandel? | Lezingen en gesprek door museumdirecteur Ann Demeester en filosoof Frank van Caspel (Lezing)

Datum
dinsdag 24 mei 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, CC2, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Museumdirecteur Ann Demeester en filosoof Frank van Caspel
Beschrijving

Cryptokunst. Een democratisering van de kunsthandel? | Lezingen en gesprek door museumdirecteur Ann Demeester en filosoof Frank van Caspel

Hoe kan een digitale afbeelding 60 miljoen euro waard zijn? Vorig jaar werd het cryptokunstwerk Beeple verkocht voor dit recordbedrag. Door blockchaintechnologie is het mogelijk om digitale kunst als unieke objecten te verkopen. Kom luisteren naar filosoof Frank van Caspel die deze ontwikkeling duidt en naar taalkundige en museumdirecteur Ann Demeester die vertelt wat de waarde van kunst bepaalt. Heeft cryptokunst waarde op zichzelf of is het de nieuwe cryptobubbel?

Verveelde apen

Digitale kunst is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is de mogelijkheid om met zogenaamde NFT’s (Non Fungible Token) eigendom toe te kennen aan digitale goederen. Het bewijs dat jíj de eigenaar bent van die ene specifieke Bored Ape NFT ligt onomstotelijk vast in de blockchain. Filosoof Frank van Caspel legt uit hoe NFT’s werken en hoe blockchaintechnologie het mogelijk maakt voor kunstenaars en artiesten om hun werk digitaal te verkopen. Wat is het verschil met het kopen van kunst in een galerij of op een traditionele veiling? Wat betekent dit voor de toegankelijkheid van kunsthandel voor zowel maker als koper?

Nieuwe spelregels

De ontwikkelingen rondom cryptokunst zetten de traditionele kunstwereld op scherp. In de waardebepaling van kunst spelen kunstkenners een belangrijke rol. Galeriehouders en museumeigenaars vormen daarnaast een belangrijke schakel tussen vraag en aanbod: niet elke willekeurige kunstenaar kan zijn werk zomaar slijten aan een museum. Cryptokunst verandert deze regels van aankoop door het weghalen van de tussenpersoon. Moeten we dit zien als de democratisering van de maker of als een ongewenste deprofessionalisering van de kunstsector? En in hoeverre is het prijskaartje van een kunstwerk een op een verbonden met de kwaliteit van het werk? Museumdirecteur Ann Demeester plaatst de waarde cryptokunst in perspectief.

Hypes

Meme-cultuur wordt vaak gezien als sprekend voorbeeld van de onvolwassenheid van cryptokunst. Deze internetcultuur leidt vaak tot excessen op de NFT-markt. Zo werd een afbeelding van Shiba Inu-hond 'Doge', een van de bekendste memes binnen de cryptowereld, geveild voor vier miljoen dollar. Heeft cryptokunst onderliggende waarde of is het vooral een hype? Na hun lezingen gaan Frank van Caspel en Ann Demeester in gesprek over hypes in de kunstwereld. Het versnipperde kunstwerk van Banksy ‘Girl with a Balloon’ ging voor 19 miljoen euro over onder de hamer, meer dan vijftien keer zoveel als het niet versnipperde origineel. Zijn hypes tekenend aan het worden voor de waardebepaling van kunst of zijn dit eerder de uitzonderingen op de regel?

Over de sprekers

Ann DemeesterAnn Demeester is bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit. In deze rol vervult ze een brugfunctie tussen de academische wereld en het museale werkveld. Op dit moment is Demeester directeur van het Frans Hals Museum en vanaf 2023 directeur van Kunsthaus Zürich in Zwitserland.

Frank van CaspelFrank van Caspel is cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit. Hij heeft een bijzondere interesse in NFT’s en blockchaintechnologie.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Er is geen livestream van dit programma.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.