Zoek in de site...

David Van Reybrouck over kolonialisme | De Ondervraging (Gesprek)

Datum
donderdag 15 september 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Diversity, Equity and Inclusion Office
Spreker
Bestsellerauteur David Van Reybrouck
Beschrijving

Banner van reybrouck met inschrijven

Wat drijft David Van Reybrouck ? Kolonialisme loopt als een rode draad door bestsellers van de Vlaamse auteur. Wat maakt zijn boeken zo indringend? Wat kunnen we eruit leren over onze omgang met het verleden? Hoe komt het bijvoorbeeld dat we ons zo moeilijk weten te verhouden tot de wetenschap dat ‘we’ de dood van honderdduizenden mensenlevens op ons geweten hebben? Zegt dit iets over de psychologie van mensen in het algemeen, of is deze in de loop der tijd veranderd? En hoe moeten we omgaan met collectieve verantwoordelijkheid? Kom en luister hoe studenten onder leiding van ethicus Marcel Becker David Van Reybrouck ondervragen.

Graven en denken

David Van Reybrouck studeerde archeologie en filosofie. Graven en denken vormt nog steeds de kern van zijn werk: grondig onderzoek is de basis van zijn verhalen. Ieder boek is het resultaat van zowel het bestuderen van archiefmateriaal als talrijke interviews met ooggetuigen en ministers, met rebellenleiders en missionarissen.

Kolonialisme van verleden en toekomst

Dat uitvoerige graafwerk vormt de kern van zijn succes: zowel Congo, over het koloniale verleden van België, als Revolusi, over Nederland in Indonesië, werden internationale bestsellers. Kolonialisme beperkt zich niet tot het verleden: in een recent pamflet stelt Van Reybrouck dat de huidige generatie de toekomst koloniseert. Kom luisteren wat hij daar mee bedoelt en stel ook je eigen vragen.

De studenten die met David Van Reybrouck in gesprek gaan zijn:

  • Noah Kleijne (politicologie)
  • Béla Boxman (geschiedenis)
  • Kirti Singh (filosofie)
  • Amber Stoelman (politicologie)
  • Annabel Dirkzwager (filosofie)

Over de spreker

David-Van-Reybrouck-foto---Lenny-OosterwijkDavid Van Reybrouck is schrijver, archeoloog en filosoof. Zijn boeken over het kolonialisme, Congo en Revolusi, groeiden uit tot internationale bestsellers. David Van Reybrouck is oprichter van G1000, het platform van democratische vernieuwing in België, en voorzitter van FIDE, de Federation for Democratic Innovation Europe. In 2021 was hij gasthoogleraar aan het Hannah Arendt Center in New York.

Lees ook:

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Let op: misschien staakt het NS personeel in de regio midden op donderdag 15 september 2022. Houd het nieuws in de gaten en zorg eventueel voor alternatief vervoer.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.