De dood in het leven | Theater en gesprek met filosoof Simon Gusman, taalwetenschapper Enny Das en theatermaker Emma Linssen (Gesprek)

maandag 14 maart 2022Plaats in mijn agenda
20:00 tot
LUX
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof Simon Gusman, taalwetenschapper Enny Das en theatermaker Emma Linssen

De dood in het leven

Van af onze eerste adem zijn we ten dode opgeschreven. Voor de één is dit een groot goed: hoe betekenisloos zou het leven zijn als er geen eind aan zou komen? Voor de ander maakt de dood juist alles zinloos: waarom werken we ons hele leven zo hard om iets op te bouwen om er vervolgens weer tussenuit te knijpen? Hoe dan ook, we leven altijd in de schaduw van de dood. Wat doet dat met het leven dat we leiden? Kom de dood recht in de ogen kijken met theater van theatermaakster Emma Linssen en gesprek met filosoof Simon gusmn, taallwetenschapper Enny Das, en denk mee over de rol die de dood in ons leven speelt.

Annemarieke van der Woude, die eerst zou spreken tijdens dit programma is niet aanwezig. Zij wordt vervangen door Simon Gusman.

Dit programma kun je alleen fysiek in LUX, Nijmegen bijwonen.

Altijd en nooit

Sterven moeten we allemaal, maar het is net zo onmogelijk om ook echt dood te zijn als om je eigen schaduw in te halen. Als je dood bent, ben je nou eenmaal niet meer. Het is daarom niets om je zorgen over te maken terwijl je nog leeft. Maar anderzijds, angst voor de dood is misschien wel de enige angst die ons allemaal verbindt. Moet je iedere dag leven in het volle besef dat je uiteindelijk zult sterven, of laat je dan juist je leven te veel door de dood bepalen? Zou een leven zonder sterven zinvol kunnen zijn? En welke plek heeft de dood nog in het leven anno nu?

Theater – La Grande Finale

Waarom bang zijn voor iets waar je zelf weinig van zult merken als het zo ver is? Theatermaakster en filosofiestudent Emma Linssen maakte de voorstelling La Grande Finale waarin de betekenis van en de angst voor de dood een centrale rol spelen. Ze focust zich in het bijzonder op hoe de filosofen Sartre en Heidegger over de dood nadachten. Waar Sartre de dood zag als een ongrijpbare absurditeit, is voor Heidegger een zinvol leven zonder een besef van de dood juist onmogelijk. Enkele theaterfragmenten uit de voorstelling vormen de rode draad van de avond.

Gesprek

Filosoof Simon Gusman en taalwetenschapper Enny Das gaan afgewisseld met de theaterfragmenten in gesprek over de betekenis van de dood, de rol die de dood in ons leven speelt en hoe wij stervelingen ons tot de dood verhouden. Moeten we bang zijn voor de dood? Leven we voldoende met de dood samen? En moeten we de dood willen overwinnen?

Over de sprekers

Enny DasEnny Das is taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Zij heeft zich verdiept in de angst voor de dood en de fascinatie die mensen ondanks die angst hebben voor media waarin de dood een rol speelt.

Simon-Gusman
Simon Gusman is docent metafysica en wijsgerige antropologie aan de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een
Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.