Zoek in de site...

Europa: solidair of solitair? | Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy (Gesprek)

Datum
dinsdag 6 december 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects, Faculteit der Managementwetenschappen en Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Spreker
Voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy, politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal
Beschrijving

Europa: solidair of solitair? | Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy

De oorlog in Oekraïne, corona, toenemende vluchtelingenstromen, uittredende lidstaten en inperking van democratie. Het is een gevaarlijke cocktail die de stabiliteit in Europa kan ondergraven. Staan we aan de vooravond van het einde van de Europese Unie? Of bieden deze crises kansen om richting een sterker en socialer Europa te bewegen? Kom en luister naar voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de betekenis en het belang van solidariteit in Europa.

Crises

Europa gaat door een diepe crisis. Kunnen we nog solidair zijn met andere Europese landen nu onze veiligheid onder druk staat en ideologisch en economisch conflict aan de orde van de dag zijn? Herman Van Rompuy beschouwt de huidige staat van de Europa en verkent hoe de lidstaten deze crises het hoofd kunnen bieden. Welke concrete veranderingen zijn noodzakelijk om Europa sterker, socialer en meer solidair uit deze crises te laten komen? Wat is een rechtvaardigere en eerlijke manier om samenwerking in de Unie vorm te geven? En hoe moeten we omgaan met ideologische botsing tussen liberale landen en de Visegrad-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen) waar mensenrechten met de voeten getreden dreigen te worden?

Solidariteit

In een korte lezing zet Herman Van Rompuy zijn visie op solidariteit in Europa uiteen. Vervolgens gaat hij in gesprek met drie Radboudwetenschappers die zich met Europese en culturele vraagstukken bezighouden: politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal. Zij gaan in gesprek over o.a. migratie, eerlijke economische samenwerking, de rechtstaat in Europa, veiligheid en cultureel zelfbehoud. Politicoloog Gaard Kets is de gespreksleider.

Haiku's

Naast voormalig president van de Europese Raad is Herman Van Rompuy bekend als dichter van haikupoëzie. Tijdens de avond worden de winnende haiku's van de haikuwedstrijd die bij de afgelaste lezing van vorig jaar hoorden, voorgedragen. 

Lees ook alvast in VOX: Herman Van Rompuy, éminence grise van de Europese politiek, geeft lezing in Nijmegen

Over de sprekers

Herman van RompuyHerman Van Rompuy is Belgisch politicus en voormalig voorzitter van de Europese Raad. Hij studeerde filosofie en economie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was premier van België, maar is vooral bekend geworden als de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad (‘de president van Europa’) (2009-2014). Hij schreef verschillende boeken over politiek, cultuur en de toekomst van Europa. Zo verschenen van zijn hand Europa in de Storm (2014), Anti-Memoires (2018) en Mijmeringen (2021).

Indra RömgensIndra Römgens is politicoloog en promovendus aan de Radboud Universiteit en Roskilde University. Ze doet onderzoek naar Europese samenwerking en de politieke besluitvorming op het gebied van harmonisatie van winstbelasting.


Kris van der PasKris van der Pas is jurist en promovendus Europees Recht en Migratierecht aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek kijkt ze naar de manier waarop ngo’s en belangengroepen strategisch procederen op het gebied van asielrecht in Europa.

Joost RosendaalJoost Rosendaal is historicus en universitair docent Politieke cultuurgeschiedenis aan Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek kijkt hij o.a. naar politiek-culturele processen zoals revolutionaire bewegingen (in o.a. Nederland en Frankrijk in de achttiende eeuw) en doet hij internationaal vergelijkend onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog.

Gaard KetsGaard Kets is politicoloog en universitair docent Politieke Theorie aan de Radboud Universiteit. Hij is doet onderzoek naar de Duitse revolutie van 1918. Daarnaast onderzoekt hij de interacties tussen verschillende sociale groepen binnen revolutionaire bewegingen, en het repertoire dat wordt gebruikt om politiek te beoefenen.


Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Inschrijven

Dit is een programma van Radboud Reflects en Faculteit der Managementwetenschappen, Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit.


Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.