Zoek in de site...

Filosofische ecologie van een bedreigde planeet | Lezing en gesprek met filosoof Vincent Blok (Lezing)

Datum
donderdag 8 september 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Green Office
Spreker
Filosoof Vincent Blok
Beschrijving

Filosofische ecologie van een bedreigde planeet | Lezing en gesprek met filosoof Vincent Blok

Er is een radicale omslag in ons denken over de aarde nodig, stelt filosoof Vincent Blok. Onze planeet leek lang een betrouwbare basis, maar dreigt nu onbewoonbaar te worden. Klimaatverandering zet onze leefwereld op zijn kop: het laat zien dat de wereld niet zo stabiel is als we dachten. Moeten we om de wereld te redden af van het idee dat mens en natuur tegenover elkaar staan? Kom en leer over het belang van een nieuwe ecofilosofie voor onze bedreigde planeet.

Bekijk de video van De nieuwe wereld: Vincent Blok over zijn boek Van wereld naar aarde:


Wereld of aarde

Voor denkers als Aristoteles, Decartes en Nietzsche was de materiële aarde slechts een passief object. Maar inmiddels hebben we te maken met bosbranden, stukken kust die afbreken, steeds meer aardbevingen en extreme droogte. De aarde is niet passief meer, maar letterlijk in beweging. Volgens filosoof Vincent Blok is het in tijden van ecologische crisis niet langer voldoende om de aarde zien als een stilstaand object. We moeten haar anders gaan begrijpen, namelijk als actief subject. Hoe ziet deze noodzakelijke ommekeer in ons denken eruit? En wat betekent het voor onze omgang met klimaatverandering?

Speculatieve ecologie

In zijn lezing vertelt Vincent Blok over zijn filosofische ecologie voor onze bedreigde planeet. Hij laat zien hoe de aarde als subject een voorwaarde is voor een betekenisvolle wereld. Daarna gaat hij met filosoof Cees Leijenhorst in gesprek over zorg voor de natuur, ecocentrisme en de rol van techniek in de klimaatcrisis.

Over de spreker

Vincent BlokVincent Blok is filosoof en universitair hoofddocent Techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University & Research. In 2005 promoveerde hij op een onderzoek naar de techniekfilosofie van Martin Heidegger en Ernst Jünger. In zijn huidige onderzoek richt hij zich op filosofische en ethische vragen rondom ecologie, innovatie, circulaire economie en disruptieve technologieën. In 2022 verscheen zijn publieksboek Van wereld naar aarde:  filosofische ecologie van een bedreigde planeet.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Let op: do 8 september staakt het openbaar streekvervoer. Ben je van plan met de streekbus te komen, zorg dan voor ander vervoer. Er is geen staking van het stadsvervoer. Meer info.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de  nieuwsbrief.