Het goede leven en het goede sterven | AI, technologie en de verandering van de zorg | Lezing en gesprek @Weekend van de Wetenschap (Lezing)
- Datum
- zondag 2 oktober 2022Plaats in mijn agenda
- Locatie
-
Radboudumc, Geert Grooteplein Noord 15, Locatie: Studiecentrum Medische Wetenschappen, Hippocrateszaal, route 77
- Organisator(s)
-
Radboudumc, Radboud Reflects, Weekend van de Wetenschap
- Spreker
-
Theoloog Annemarieke van der Woude, socioloog Lotte Krabbenborg, gedragspsycholoog Harm Veling
- Beschrijving
-
Kom naar het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober 2022 en kijk wat de wetenschap allemaal kan! Neem een kijkje achter de schermen bij het Radboudumc en denk verder bij de verdiepende lezingen van Radboud Reflects.
Theoloog Annemarieke van der Woude laat je inzien dat het goed is te denken over het goede leven maar ook over het goede sterven. Socioloog Lotte Krabbenborg laat je nadenken over hoe AI, de inzet van robots en andere technologie de zorg verandert. Gedragspsycholoog Harm Veling stelt de vraag hoeveel zachte dwang geoorloofd is als het gaat om goede eetgewoonten.
Laat je in dertig minuten inspireren en ontdek wat het Radboudumc nog meer te bieden heeft. Bekijk het programma van de open dag op zondag 2 oktober 2022.
Locatie minicolleges van Radboud Reflects: Radboudumc, Studiecentrum Medische Wetenschappen, Hippocrateszaal, route 77.
De minicolleges maken deel uit van het programma van het Weekend van de Wetenschap in het Experience Center.AI, technologie en de verandering van de zorg | Lezing en gesprek met socioloog Lotte Krabbenborg
Zondag 2 oktober 2022 | 13.00 uur
Gezondheidszorg en technologie zijn inmiddels onafscheidelijk. Een robot aan het bed gaat naar verwachting steeds normaler worden, gezien het steeds grotere tekort aan verplegers. Dit past in een trend: artificial intelligence, nanotechnologie en het personaliseren van zorg door middel van data zijn wijdverspreid.
Maar willen we eigenlijk wel zo veel technologie tegenkomen als we naar een arts gaan? Hoe verandert techniek de manier waarop we ons lichaam zien en nadenken over gezondheid? Is er nog plaats voor menselijke gezondheidszorg als we steeds meer gaan vertrouwen op digitale metingen en intelligente robots? Kom luisteren naar socioloog Lotte Krabbenborg, en denk mee over hoe technologie de zorg langzaam verandert.
Over de spreker
Lotte Krabbenborg is universitair hoofddocent bij het Institute for Science in Society aan de Radboud Universiteit. Zij onderzoekt of en hoe technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen worden geaccepteerd door de samenleving en welke invloed ze op de samenleving hebben.
Het goede leven en het goede sterven | Lezing en gesprek met theoloog Annemarieke van der Woude
Zondag 2 oktober 2022 | 14.00 uur
De zorg is er om zieke mensen beter te maken. Maar voor sommigen komt er een moment waarop beter worden niet langer het doel is. Er breekt dan een periode aan waar we het liefst zo min mogelijk over nadenken vóór het zover is: sterven.
Waarom staan we doorgaans niet zo stil bij het einde van ons leven, ook al is dit einde voor iedereen uiteindelijk onvermijdelijk? Kan goed sterven even waardevol zijn als goed leven? En hoe ga je om met lijden, aftakeling en het einde van het leven in een wereld waarin een zo lang en vitaal mogelijk leven het ideaal is? Kom luisteren naar theoloog Annemarieke van der Woude en ontdek hoe waardevol een goed einde van het leven kan zijn.
Over de spreker
Annemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar heiligheid in het alledaagse leven en in de bijbel. Daarnaast publiceert ze veelvuldig over euthanasie en het vrijwillig levenseinde.
Goede voeding met zachte dwang| Lezing en gesprek met gedragspsycholoog Harm Veling
Zondag 2 oktober 2022 | 15.00 uur
Onze eetgewoonten hebben veel invloed op onze gezondheid, en daarmee ook op de hoeveelheidpixabay zorg die we in de toekomst nodig hebben. Gezond eten is daarom een van de meest effectieve vormen van preventieve gezondheidszorg. In de meeste supermarkten, winkels en kantines liggen de verse, gezonde producten tegenwoordig vooraan. Hierdoor worden we aangezet tot gezonder eten. Ook de suiker- en frisdranktaks is hiervan een voorbeeld.
Hoe kun je mensen aanzetten tot het maken van gezondere keuzes? Welke manieren van communiceren zijn effectief als het om het veranderen van eetpatronen gaat, en welke werken juist averechts? Bestaat er conflict tussen het actief ontmoedigen van ongezonde keuzes en het respecteren van iemands autonomie? Kortom, hoeveel zachte dwang is geoorloofd als het gaat om goede eetgewoonten? Kom luisteren naar gedragspsycholoog Harm Veling verdiep je in het veranderen van eetgedrag.
Over de spreker
Harm Veling is Universitair hoofddocent Sociale en Cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit en hoogleraar gedragsverandering voor gezondheid en duurzaamheid aan de Wageningen University & Research. Zijn onderzoek is gericht op het testen van effectieve gedragsinterventies op het gebied van eetgedrag, gezondheid en milieugedrag.
Weekend van de Wetenschap
Kom kijken wat de wetenschap allemaal kan.
Radboud Reflects sluit met verdiepende lezingen aan bij het programma van het Radboudumc tijdens het Weekend van de Wetenschap. Het landelijke Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie. Bezoekers krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurators aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria. Het Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. Misschien iets minder geschikt voor de allerkleinsten, maar vanaf ongeveer 8 jaar kun je volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft.