Zoek in de site...

De heiligverklaring van Titus Brandsma | Gesprek met theoloog Inigo Bocken, filosoof Christoph Lüthy en religiewetenschapper Peter Nissen (Gesprek)

Datum
woensdag 16 maart 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1 en online
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Universiteit
Spreker
Theoloog Inigo Bocken, filosoof Christoph Lüthy en religiewetenschapper Peter Nissen
Beschrijving

De heiligverklaring van Titus Brandsma | Gesprek met theoloog Inigo Bocken, filosoof Christoph Lüthy en religiewetenschapper Peter Nissen

Titus Brandsma, de voormalige hoogleraar Filosofie van de Radboud Universiteit, wordt heilig verklaard. Wie was Titus Brandsma? Waarom wordt hij heilig verklaard? En wat is een heiligverklaring precies? Kom luisteren naar theoloog Inigo Bocken, filosoof Christoph Lüthy en religiewetenschapper Peter Nissen over het leven van Titus Brandsma en het proces van zijn heiligverklaring.

Dit programma kun je in de zaal en ook via een livestream bijwonen.  

Inschrijven zaalticket
Inschrijven livestream

Vaak onderschat

Titus Brandsma, hoogleraar Filosofie en rector magnificus,  was een toonaangevend persoon in de herontdekking van de Nederlandse mystiek en zelf mysticus. Toch werd hij door veel collega’s niet bijzonder gewaardeerd, want Brandsma gaf niet zoveel om het publiceren van artikelen in vooraanstaande tijdschriften. Liever deed hij bestuurswerk bij verenigingen of gaf lezingen voor parochiezalen. Titus Brandsma was iemand die in zijn denken over mystiek de mensen in hun concrete alledaagse praktijk voorop stelde. Hierin werd hij gevoed door de spiritualiteit van de karmelieten, de religieuze orde waarbinnen hij priester was.

Verzet tegen de nazi’s

Brandsma werd ook bekend als verzetsheld. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, verzette Titus Brandsma zich actief tegen het nationaal socialisme. Hij verkondigde dat geloven onverenigbaar is met het nazisme, probeerde katholieke kranten te overtuigen geen nazipropaganda te plaatsen en verzette zich tegen het verwijderen van joodse leerlingen van katholieke scholen. Hij werd opgepakt en naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd, waar hij in 1942 omkwam. Ook daar stond hij bekend om zijn zorg om voor anderen, bijvoorbeeld door verboden bezoekjes aan mensen die geëxecuteerd zouden worden.

Een heilige

Nu wordt deze ‘grootste Nijmegenaar aller tijden’ een heilige. Maar wat is eigenlijk een heilige, en wanneer wordt iemand heilig verklaard? Past zo’n heiligverklaring eigenlijk nog wel in onze seculiere samenleving? Inigo Bocken, Peter Nissen en Christoph Lüthy gaan met elkaar in gesprek over het leven en de persoon van Titus Brandsma, zijn rol binnen de universiteit en het proces van heiligverklaring. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.

Bekijk ook na afloop een korte film waarin Titus Brandsma zelf te zien en te horen is.

Over de sprekers

Inigo BockenInigo Bocken is universitair docent Jodendom en Christendom aan de Radboud Universiteit en hoogleraar Mystieke theologie aan de KU Leuven. Hij is ook verbonden aan het Titus Brandsma Instituut en werkt aan een intellectuele biografie van Titus Brandsma.

Lüthy, ChristophChristoph Lüthy is hoogleraar Geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij schreef een introductie bij het boek Titus Brandsma. Van held tot heilige.


Nissen, PeterPeter Nissen is kerkhistoricus en was tot zijn emeritaat hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit. Hij schreef een hoofdstuk in het boek Titus Brandsma. Van held tot heilige.


Deelname

Dit programma kun je in de zaal en ook via een livestream bijwonen.

Zaal
Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven zaalticket

Livestream
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang vooraf de reminder en achteraf een link naar het verslag.

Inschrijven livestream

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.