Zoek in de site...

Hoop in tijden van crisis | Lezing en gesprek met schrijver Anne Provoost, theoloog Christoph Hübenthal en judaïca Esther van Eenennaam (Lezing)

Datum
maandag 17 oktober 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en deBuren
Spreker
Schrijver Anne Provoost, theoloog Christoph Hübenthal en judaïca Esther van Eenennaam
Beschrijving

Hoop in tijden van crisis

We lijken op een kantelpunt te staan. Of het nu gaat over het klimaat, de oorlog in Oekraïne, de onvermijdelijke recessie of globale politiek: de wereld lijkt in staat van crisis. Wat kunnen we in deze tijden met het begrip hoop? Is hoop hetzelfde als optimisme? Is hopen een plicht of juist een teken van naïviteit? Kom luisteren naar schrijver Anne Provoost, die na een korte lezing in gesprek gaat met theoloog Christoph Hübenthal en judaïca Esther van Eenennaam.

Tegen beter weten in

Hoop is, in deze tijd waarin verschillende crisissen elkaar opvolgen, verdacht geworden. Het lijkt naïef, onrealistisch, tegen-beter-weten-in. Schrijfster Anne Provoost wil begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn met religie een nieuwe invulling geven, maar zonder een bovennatuurlijk perspectief: “Boodschappen van heil en redding, troost en hoop, daar heeft ook de atheïst behoefte aan. Ze zijn de inzet van elk engagement rond onze uitgeleefde planeet.”

Van levensbelang?

Na een korte lezing gaat Anne Provoost in gesprek met theoloog Christoph Hübenthal en judaïca Esther van Eenennaam. Hoe kijken verschillende levensbeschouwelijke tradities naar het begrip hoop? En valt er nog iets te hopen in een wereld waarin de mens zijn eigen ondergang bewerkstelligt? Of is hopen juist dan van levensbelang? Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider. Stel ook je eigen vragen!

Extra leuk: Illustrator Shamisa Debroey maakt live tekeningen bij de avond!

Over de sprekers

Anne ProvoostAnne Provoost is een Vlaams schrijfster van romans, kinder- en jeugdliteratuur, poëzie, theater en essays. Met haar werk won ze diverse prijzen. Haar boeken In de zon kijken (2008) en Vallen (2014) werden verfilmd. In haar boek Beminde ongelovigen (2008) houdt ze een warm pleidooi voor een geëngageerd en energiek atheïsme.

Esther van EenennnaamEsther van Eenennaam is religiewetenschapper met een specialisatie in het jodendom, en tevens voorzitter van de Jonge Judaïci. Haar passie ligt vooral bij rabbijnse literatuur en de doorwerking daarvan in het hedendaagse jodendom. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse voor het snijvlak van religie en politiek.

Christoph HübenthalChristoph Hübenthal is theoloog en ethicus aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de levensvragen van een pluralistische, geseculariseerde en geglobaliseerde samenleving: “Existentiële vragen zijn niet alleen maar van belang voor het individu, maar ook voor de samenleving, want ze gaan over de relaties met anderen. “

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven zaaltickets

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.