Zoek in de site...

Hoor, of is dat geen muziek? | Lezing met muziek door muziekfilosoof Tomas Serrien (Lezing)

Datum
maandag 19 september 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Muziekfilosoof Tomas Serrien
Beschrijving

Hoor, of is dat geen muziek? | Lezing met muziek door muziekfilosoof Tomas Serrien

Ooit geluisterd naar Hindoestaanse ­dhrupad-muziek, of naar gezangen van de Zwartvoetindianen? Of een muziekstuk dat 639 jaar duurt? En vind jij de noiseperikels van Maso Yamazaki nog muziek? Muziekfilosoof ­Tomas Serrien vertelt waarom we bij voorkeur luisteren naar geluiden die ons bekend in de oren klinken. Kom naar zijn lezing en leer om ook ‘stille’, ‘vreemde’, ‘lawaaierige’, ‘langdradige’, ‘lelijke’, of ‘ongemakkelijke’ muziek te verkennen. Tomas Serrien vertelt niet alleen over muziek, maar laat ook veel muziekfragmenten horen, zodat je ervaart waar hij het over heeft. Want muziek daar moet je niet teveel over praten, dat moet je vooral ondergaan.

Muziek of lawaai?

Volgens Tomas Serrien is het verschil tussen muziek en lawaai een culturele conventie. We vinden iets muziek, als we het hebben aangeleerd als muziek. Net zoals we van jongs af aan opgedane kennis en vaardigheden opslaan in onze hersenen, slijten we ook onze gehoorgewoontes uit in onze hersenen en gaan we dus bepaalde tonenreeksen muziek noemen. Tomas Serrien probeert deze gewoontes te doorbreken en laat zien dat er heel veel geluiden bestaan die als muziek in de oren kunnen klinken, zoals Michael Pisaro’s Ricefall, waarbij de uitvoerders specifieke hoeveelheden rijst op uiteenlopende fysieke materialen laten vallen, of de muziek van de op Papoea-Nieuw-Guinea levende Kaluli, waarin vogelgeluiden heel belangrijk zijn.

Gewoontes

Toen in 1908 het Tweede Strijkkwartet van Arnold Schönberg in Wenen in première ging, duurde het niet lang voor er boegeroep opklonk uit het publiek. Nogal wat mensen vonden de atonale klanken verschrikkelijk en vonden het geen muziek. Niet alleen de klanken van muziek zijn cultureel bepaald, maar ook hoe we met muziek omgaan. Een concert waarbij mensen in een zaal op stoeltjes gaan zitten luisteren is vrij uniek. In de meeste culturen staat muziek midden in de gemeenschap en in de natuur en vervult ze een sociale functie. De Indonesische gamelanmuziek wordt uitgevoerd door een dertigtal muzikanten, waarbij het samen musiceren veel belangrijker is dan het luisteren naar wat er precies voortgebracht wordt.

Ervaring

Kom luisteren naar muziekfilosoof Tomas Serrien en hoor waarom we het liefst naar geluiden luisteren die ons bekend in de oren klinken. Na zijn lezing met muziekfragmenten gaat hij in gesprek met de gespreksleider en kun je hem vragen stellen.

Over de spreker

Tomas Serrien foto Ted van AanholtTomas Serrien is muziekfilosoof en muzikant. In 2017 debuteerde hij met Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring waarin hij onderzocht hoe we iets zinnigs kunnen zeggen over muzikale ervaringen. Sindsdien werkt Tomas Serrien aan diverse interdisciplinaire projecten rond muziekbeleving. In 2022 verscheen zijn nieuwste boek Hoor, of is dat geen muziek?

Tomas Serrien was in 2019 ook te gast bij Radboud Reflects. Bekijk de terugblik van: Muziekfilosofie

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.