Zoek in de site...

Intieme vreemden: Sartre en de Beauvoir | Lezing en gesprek met filosoof Simon Gusman (Lezing & debat)

Datum
maandag 25 april 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen en online
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof Simon Gusman
Beschrijving

Intieme vreemden: Satre en de Beauvoir

Jean Paul Sartre en Simone de Beauvoir zijn iconen van de filosofie. Volgens deze denkers en geliefden is het leven een zoektocht naar betekenis. Daarbij moeten we onze eigen weg zoeken tussen de extremen van zinloosheid en vastgeroeste kaders. Wat kunnen wij van hen leren in ons denken over relaties en zingeving? Kom luisteren naar filosoof Simon Gusman die uitlegt hoe Sartre en de Beauvoir een gids kunnen zijn op onze eigen zoektocht.

Inschrijven zaalticket
Inschrijven livestream

De liefde als uitgangspunt

Sartre en de Beauvoir namen de liefdesrelatie als uitgangspunt voor hun filosofie. Vanuit de meest intense verhouding die je kunt aangaan, wilden zij nadenken over hoe wij ons tot anderen verhouden en hoe dat betekenis geeft aan ons leven. Vrijheid speelt daarin een centrale rol: zo kwamen ze tot de conclusie dat regels onmogelijk zijn, omdat je daarmee de ander onvrij maakt. Tegelijkertijd betekent vrijheid niet dat alles mag, maar dat je de kaders samen schept.

Vrijheid en commitment

Leefden Sartre en de Beauvoir in een tijd waarin ze hun vrijheid moesten bevechten, wij moeten juist knokken voor stabiliteit. Daarom is hun denken ook niet zomaar te vertalen naar onze tijd, stelt Simon Gusman. Hun poly-amoureuze relatie hadden was in die tijd een daad van verzet, maar waarschijnlijk zouden ze erg kritisch zijn op ons vluchtige hoppen van de ene naar de andere relatie. Want vrijheid gaat niet zonder commitment volgens beide denkers.

Zingeving zonder kaders

Hoe kunnen we ons verhouden tot een ander zonder hem of haar tot een ding te maken? Hoe kunnen we zin ervaren in een wereld waarin de traditionele kaders zijn verdwenen? En kunnen we het denken van Sartre en de Beauvoir over vrijheid en commitment ook toepassen op andere relaties dan de liefdesverhouding? Hierover gaat filosoof Simon Gusman in gesprek. Stel ook je eigen vragen!

Over de spreker

Simon GusmanSimon Gusman is filosoof aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek past hij inzichten uit het existentialisme toe op sociaal-culturele thema’s. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet (2018) en recent verscheen Diep van buiten: De mens volgens Sartre.

Deelname

Deelname in de zaal

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven zaalticket

Livestream

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Inschrijven livestream

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.