Zoek in de site...

De katholieke rituelen en symbolen van de Radboud Universiteit | Academic Affairs met universiteitshistoricus Jan Brabers en collegevoorzitter Daniel Wigboldus (Gesprek)

Datum
maandag 20 juni 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Universiteit
Spreker
Universiteitshistoricus Jan Brabers en collegevoorzitter Daniel Wigboldus
Beschrijving

De katholieke rituelen en symbolen van de Radboud Universiteit| Academic Affairs met universiteitshistoricus Jan Brabers en collegevoorzitter Daniel Wigboldus

Het gebed voor academische plechtigheden en het logo met het kruis. De katholieke rituelen en symbolen van de Radboud Universiteit zijn vaak onderwerp van gesprek. Maar waar komen deze symbolen eigenlijk vandaan, en wat is hun betekenis? Universiteitshistoricus Jan Brabers geeft achtergronden bij de katholieke rituelen en symbolen, waarna het publiek actief meepraat over wat de betekenis van deze symbolen is voor jou en de universiteit van vandaag.

Actueler dan ooit

In de aanloop naar het eeuwfeest van de Radboud Universiteit in 2023 organiseert de Radboud Universiteit een aantal activiteiten om samen in beeld te brengen waar we voor staan en wat onze identiteit kenmerkt. Zo komen we gezamenlijk tot het veelkleurige verhaal van de Radboud Universiteit. De meningen over de katholieke symbolen zijn verdeeld: de een vindt ze wellicht achterhaald, de ander vindt ze juist nu van belang. Tijdens deze Academic Affairs zoeken we naar de motieven achter de meningen om tot een beter wederzijds verstaan te komen.

Verbondenheid?

Zijn de katholieke symbolen en rituelen voor jou een teken van onderlinge verbondenheid met elkaar en het verleden? Of zorgen ze ervoor dat je je minder thuis voelt op de Radboud Universiteit? Wat is de historische betekenis en de context van deze rituelen? Hoe zijn ze ontstaan?

Kom luisteren naar Jan Brabers en praat daarna actief mee! Op basis van stellingen en onder leiding van een moderator ga je met elkaar in gesprek over je persoonlijke ideeën. Collegevoorzitter Daniel Wigboldus sluit de bijeenkomst af met een reflectie.

Over de spreker

Jan BrabersJan Brabers is universiteitshistoricus aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de geschiedenis van de Nederlandse universiteiten in het algemeen en van de Radboud Universiteit in het bijzonder.


Deelname

Deelname is gratis. Schrijf je wel even in.

inschrijven

Bekijk ook de terugblik van: De identiteit van de Radboud Universiteit | Academic Affairs met universiteitshistoricus Jan Brabers en adviseur identiteit Annemarie Hinten. Meer