Zoek in de site...

Lege collegezalen | Academic Affairs met jurist Simon Tans en USR-lid Seray van Montfort (Gesprek)

Datum
maandag 23 mei 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Teaching and Learning Center
Spreker
Jurist Simon Tans en USR-lid Seray van Montfort
Beschrijving

Lege collegezalen | Academic Affairs met jurist Simon Tans en USR-lid Seray van Montfort

Hoewel de collegezalen inmiddels weer open zijn, blijven studenten in grote getalen weg. De gewoonte om onderwijs zowel online als offline aan te bieden, zorgt ervoor dat veel studenten voor dat tweede kiezen. Ze kijken  thuis, wanneer het ze zelf  uitkomt, naar een college. Veel docenten zien de leegloop van collegezalen als een negatieve ontwikkeling. Ze vinden dat het  afbreuk doet aan de kwaliteit van het onderwijs. Kom naar Theaterzaal C en luister naar jurist Simon Tans en USR-lid Seray van Montfort over de vraag of lege collegezalen een probleem zijn of niet.

Hybride

Hybride onderwijs maakt dat het inclusiever is, is een veelgehoord argument. Het is gemakkelijker om colleges te volgen voor mensen die om wat voor reden dan ook niet zo eenvoudig  naar de campus kunnen komen, bijvoorbeeld internationale studenten. De kamernood is ook een veelgehoord argument. Een kamer dicht bij de campus vinden lukt niet iedereen. Met een lange reistijd is de keuze om thuis te blijven snel gemaakt. Dan is er ook nog  de vrije keus van de student om te bepalen hoe colleges gevolgd worden. Bovendien vinden sommige docenten het fijn dat alleen de echt gemotiveerde studenten in de collegezalen zitten.

Verarming

Kritische stemmen merken op dat online college volgen niet hetzelfde is als fysiek. Er wordt minder uitgenodigd tot interactie en discussie. Een studentenleven bestaat uit meer dan alleen een scherm. Fysieke aanwezigheid bij een college is daar een essentieel onderdeel van. Bovendien zijn studenten thuis veel meer afgeleid. Welke  rol zou de  van  de universiteit moeten spelen in de opleiding van studenten?

Gesprek

Jurist Simon Tans en USR-lid Seray van Montfort verkennen in een gesprek bovenstaande vragen.  Simon Tans staat bekend om zijn kritische stem ten opzichte van hybride onderwijs. Seray van Montfort benadrukt de toegankelijkheid die online onderwijs kan bieden, maar zet zich ook in voor de bevordering van het sociale aspect van samen studeren.

Stel je eigen vragen en doe mee met het gesprek. Pam Tönissen, programmamaker bij Radboud Reflects, is de gespreksleider

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Simon-TansSimon Tans is universitair docent Internationaal en Europees recht aan de Radboud Universiteit en bestuurslid van het Radboud Teaching and Learning Centre. Hij liet zich in de media veelvuldig uit over hybride onderwijs en de nadelen daarvan.

Seray van Montfort - foto ASAP Seray van Montfort is lid van de Universitaire Studentraad en deel van de projectgroep Onderwijsvisie; task force student engagement binnen de opleiding psychologie.Lees ook: VOX - Gratis broodjes, soep en fruit moeten studenten terug naar de campus lokken

Deelname

Deelname is gratis. Schrijf je wel even in.

Inschrijven

TheaterzaalC vind je in hal van Heyendaalseweg 141. Linksachter is Café C. In Café C links voor de bar is de ingang van Theaterzaal C.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.