Zoek in de site...

Macht, moed en Machiavelli | Lezing en gesprek met filosoof Tinneke Beeckman en politicoloog Marcel Wissenburg (Lezing)

Datum
dinsdag 25 oktober 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en Faculteit der Managementwetenschappen
Spreker
Filosoof Tinneke Beeckman
Beschrijving

Macht, moed en Machiavelli | Lezing en gesprek met filosoof Tinneke Beeckman en politicoloog Marcel Wissenburg

Iemand die met manipulatie, bedrog en slinkse plannen de eigen machtspositie verstrekt, noemen we ‘Machiavelliaans’. Maar hoe terecht is het dat we het gedachtegoed van de filosoof Machiavelli vooral hiermee associëren? Machiavelli heeft ook een andere kant, betoogt de Vlaamse filosoof Tinneke Beeckman. Een kant die getuigt van een aanstekelijk lef om ideeën te lanceren én om te handelen. Wat kunnen we leren van Machiavelli’s ideeën over vrijheid, macht en deugd? Kom luisteren naar Tinneke Beeckman, en bekijk ’s werelds meest geslepen politiek theoreticus met een nieuwe blik.

Bekijk ook het interview van De nieuwe wereld met Tinneke Beeckman over haar boek Machiavelli's lef:

Crisisdenker

De Italiaanse filosoof Niccolò Machiavelli (1469 - 1527) leefde middenin de Renaissance, een periode waarin ideeën over macht, deugd en vrijheid volop in beweging waren. In die context van crisis stelde hij zich de vragen: wat betekenen macht, gezag en burgerschap? En wanneer leef je echt in vrijheid? Nu denken we bij Machiavelli echter alleen aan machtswellustige politici, schimmige verbonden en meedogenloos je eigen belang dienen. In haar boek Machiavelli’s Lef betoogt Tinneke Beeckman dat Machiavelli veel meer is dan dat: zijn werk zit vol scherpe inzichten die ook voor hedendaagse burgers en politici van onschatbare waarde zijn.

Hoe komt het dat Machiavelli zo’n slechte reputatie heeft gekregen? Zien we vooral het klassiek machiavellisme in de politiek van nu, of is er ook nog ruimte voor de politieke deugd? En moeten politici van tegenwoordig meer lef tonen in het aanpakken van de grote maatschappelijke problemen als klimaatverandering en institutioneel racisme? Filosoof Tinneke Beeckman vertelt over een Machiavelli wiens ideeën aanzetten tot actie in een wereld van crisis. Moeten we allemaal wat Machiaviliaanser worden?

Na haar lezing gaat Tinneke Beeckman met politicoloog Marcel Wissenburg in gesprek. Filosoof Marcel Becker is de gespreksleider.

Over de spreker

Tinneke BeeckmanTinneke Beeckman is filosoof en columnist bij tijdschrift De Standaard. Ze studeerde moraalwetenschappen en filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles. Eerder publiceerde ze bekroonde titels als Door Spinoza’s lens en Macht en onmacht. Ze is tevens covoorzitter van het Vlaams-Nederlands Forum voor Filosofie.

Marcel WissenburgMarcel Wissenburg is hoogleraar Politieke theorie aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar wijsgerige en politieke vraagstukken rond liberalisme als politieke filosofie en theorie, sociale rechtvaardigheid en moreel pluralisme.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de  nieuwsbrief.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.