Zoek in de site...

Wie is Martha Nussbaum? | Lezing door ethicus Marcel Becker (Lezing)

Datum
woensdag 2 november 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Ethicus Marcel Becker
Beschrijving

Wie is Martha Nussbaum? | Lezing door ethicus Marcel Becker

Op 8 november 2022 is de beroemde Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum via Zoom te gast bij Radboud Reflects. Luister ter voorbereiding naar ethicus Marcel Becker die je een introductie geeft op het werk en de ideeën van Martha Nussbaum.

Betekenis

Martha Nussbaum is een van de meest invloedrijke ethici ter wereld. Zij denkt na over wat het goede leven is, hoe we dat verkrijgen en welk politiek systeem hier het beste bij past. Nussbaum benadrukt in haar werk als weinig anderen het belang van sociale interactie, onderwijs, verbeelding, creativiteit en emoties. Ze heeft over zeer uiteenlopende actuele vraagstukken gepubliceerd: gezondheid, armoede en diversiteit. Een geslaagd of gelukkig leven hangt volgens haar niet alleen af van je eigen inspanning, maar ook heel sterk van zaken waar je geen controle over hebt.

Samenleven

Haar capabilities approach is een van de grote hedendaagse theorieën over hoe we goed kunnen leven. Nussbaum ziet menselijke mogelijkheden (capabilities) als de basisvoorwaarden voor ontwikkeling. Het is belangrijk dat deze basisvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om voldoende geld te kunnen verdienen, om goed voor je gezondheid te kunnen zorgen, gewaarborgd zijn. Een samenleving die deze rechten en vrijheden niet kan garanderen aan haar burgers is volgens Nussbaum geen rechtvaardige samenleving.

In haar nieuwe boek, Justice for Animals, dat op 3 januari 2023 zowel in het Engels als in het Nederlands uitkomt, zet ze deze theorie in voor onze omgang met dieren. Ook dieren moeten de mogelijkheid hebben om zich te ontplooien op een manier die bij de specifieke diersoort past. 

Inleiding

Ethicus Marcel Becker neemt je tijdens dit programma mee in het denken van Martha Nussbaum. Hij vertelt wat de belangrijkste thema’s zijn in haar denken, en wat de samenhang ertussen is. Ook legt hij uit waarom Nussbaum haar werk zo invloedrijk is. Na de lezing van Marcel Becker is er ruimte voor vragen. Anouta de Groot, directeur programmering van Radboud Reflects, is de gespreksleider

De voertaal is Nederlands.

Martha Nussbaum is eerder te gast geweest bij Radboud Reflects. Bekijk de video van:

2016 - Anger and Forgiveness | Philosopher Martha Nussbaum

Over de spreker


Marcel BeckerMarcel Becker
is ethicus aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de ethiek van internet en sociale media. Verder geeft  hij lezingen en cursussen op het gebied van ethiek voor professionals.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Schrijf je ook in voor:
Justice for Animals | Lecture via Zoom by philosopher Martha Nussbaum
Wednesday 8 November  2022 | 19.00 – 20.30 hrs | Lindenberg,  Nijmegen

Op dinsdag 8 november 2022 geeft Martha Nussbaum een lezing via Zoom voor Radboud Reflects. Deelnemers en gespreksleider Kiki Kolman zijn aanwezig in de zaal. Martha Nussbaum is aanwezig via Zoom. Nussbaum ontvangt dit jaar de Spinozalens, de eervolle prijs voor belangrijke denkers op het gebied van ethiek. In dit kader verzorgt zij in Amsterdam en in Nijmegen bij Radboud Reflects een lezing over haar nog uit te komen boek Justice for Animals.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.