De natuur een stem | Lezing en gesprek met jurist Sophia de Vries en historicus Wim van Meurs (Lezing)
- Datum
- maandag 26 september 2022Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects, Radboud Green Office en Faculteit der Rechtsgeleerdheid
- Spreker
-
Jurist Sophia de Vries en historicus Wim van Meurs
- Beschrijving
-
Regenwouden worden massaal gekapt, bergen worden afgegraven voor grondstoffen en natuurgebieden moeten wijken voor snelwegen. De natuur komt door menselijk ingrijpen nogal eens in de knel. Maar wat als een berg, rivier of bos dezelfde rechten zou hebben als een persoon en de stem van de natuur bovendien mee werd genomen bij politieke beslissingen? Hoe zou representatie van de natuur er in de praktijk uitzien, en wat zou dit betekenen voor de manier waarop we met de natuur om ons heen omgaan? Kom luisteren naar juriste Sophia de Vries en historicus Wim van Meurs en denk mee over wat er gebeurt als de natuur een stem krijgt.
Rivier als rechtspersoon
Er zijn inmiddels achttien landen die rechten toekennen aan natuurlijke entiteiten zoals bergen en rivieren, waaronder Oeganda, Ecuador, India en de VS. In Europa zien we hier nog weinig van terug, maar ook hier gaan stemmen op om de natuur door betere representatie te beschermen. In Nederland worden rechten van wateren bijvoorbeeld al wel opgenomen onder de noemer van het mensenrecht op een gezond leefmilieu. Maar wat als de rivier zelf rechtspersoon zou zijn? En hoe gaan we nu om met entiteiten die niet voor zichzelf kunnen spreken, maar waar politieke beslissingen wel enorme impact op hebben?
Uitbreiding van politieke representatie
Hoe zijn we in het verleden omgegaan met uitbreiding van politieke representatie en is de natuur hierin betrekken een logische volgende stap? Wie zou de stem van de natuur moeten representeren? Moet de natuur functioneel zijn voor mensen om gerepresenteerd te worden, of is de natuur een stem geven waardevol op zichzelf? En is juridische en politieke representatie van de natuur de weg die we moeten nemen om klimaatverandering aan te pakken? Jurist Sophia de Vries en historicus Wim van Meurs nemen ons mee in de juridische, filosofische en politieke implicaties die een betere representatie van de natuur met zich mee brengt.
Politicoloog Indra Römgens is de gespreksleider.
Over de sprekers
Sophia de Vries is jurist en filosoof en werkt als docent en promovenda aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit. In haar onderzoek kijkt ze naar de strafbaarstelling van ecocide, het toekennen van rechten aan de natuur, en het erkennen van het mensenrecht op een veilige, schone, gezonde en duurzame leefomgeving.
Wim van Meurs is hoogleraar geschiedenis, kunstgeschiedenis en oudheid aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek houdt hij zich onder meer bezig met politieke modernisering; natuur en milieu, beleid en bestuur. Ook is hij betrokken bij het onderzoekkader “The Voice of Nature”, dat een geesteswetenschappelijk perspectief bied op milieustudies, natuurbehoud en milieubescherming in de 20ste eeuw.
Deelname
Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.InschrijvenWil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.