Nietzsche en het succes van de digitale revolutie| Lezing en gesprek met filosoof Hans Schnitzler (Lezing)

dinsdag 11 oktober 2022Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof Hans Schnitzler
Beschrijving

We lijken vergroeid met onze smartphone en kunnen we nauwelijks meer zonder digitale technologie. Hoe kan het dat de uitvindingen van slechts een handvol tech-entrepreneurs onze levens in korte tijd hebben overgenomen? Wat is het in ons dat ons zo vatbaar maakt voor de allure van digitale technologie? Filosoof Hans Schnitzler vraagt zich af of we ons laten leiden door digitale technologie omdat we nergens meer in geloven. Kom en verken de wereld van het digitale nihilisme.

Digitale bekering

Toen de iPhone in 2007 op de markt kwam, bleek dat het startschot voor een collectieve digitale bekering van ongekende proporties. Nu, vijftien jaar later, draait de economie om data, spelen onze sociale levens zich grotendeels online af en zijn tech-bedrijven rijker en machtiger geworden dan sommige landen. Wat is ons eigen aandeel in deze globale digitalisering? En is het erg dat we het digitale leven zo massaal hebben omarmt?

Nihilisme

Hans Schnitzler gebruikt Friedrich Nietzsche’s idee van nihilisme om het succes van de digitale revolutie te verklaren. Volgens Nietzsche is het leven in zichzelf zinloos: er ligt geen diepere betekenis of hoger doel aan ons bestaan ten grondslag. Schnitzler stelt dat we in een nihilistisch tijdperk leven en de zin van het leven nu zoeken in de digitale technologie. Helpt de digitale revolutie ons om betekenis aan het leven te geven, of brengt het ons juist op een dwaalspoor in de zoektocht naar zingeving? En is er nog een weg terug?

Kom luisteren naar filosoof Hans Schnitzler en ontmoet de digitale bekeerling in jezelf. Filosoof Kyrke Otto is de gespreksleider.

Over de spreker

Hans SchnitzlerHans Schnitzler is filosoof, schrijver en columnist. In zijn werk staat de invloed van de digitalisering op de alledaagse leefwereld centraal. Sinds 2017 schrijft hij columns voor het journalistieke platform Follow the Money. In zijn nieuwe boek Wij nihilisten duikt hij in de wereld van de nerds, en onderzoekt hij de wortels van hun enorme succes. Tevens is hij mede-grondlegger van de Bildung Academie.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de  nieuwsbrief.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.