Zoek in de site...

Het NIOD-rapport over Indonesië | Actualiteitencollege door historicus Marleen Reichgelt (Lezing)

Datum
dinsdag 22 februari 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
16:00 tot
Locatie
Online livestream
Organisator(s)
Radboud Reflects en VOX
Spreker
Historicus Marleen Reichgelt
Beschrijving

Het NIOD-rapport over Indonesië | Actualiteitencollege door historicus Marleen Reichgel

Link naar livestream.

‘Nederland heeft tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel excessief geweld gebruikt. Politiek Den Haag keek weg’. Dit is de conclusie van het recent verschenen NIOD-rapport over de dekolonisatieoorlog in Indonesië. Wat is er precies gebeurd en hoe moeten we nu omgaan met de conclusies uit dit rapport? Sluit aan bij de livestream met historicus Marleen Reichgelt, die ingaat op de bevindingen van dit rapport. Biedt het ruimte voor meerdere perspectieven op dezelfde historische periode? En wat betekent dit rapport voor onze huidige verhouding met Indonesië?

Het NIOD rapport

Het rapport van het NIOD (Instituut voor oorlogs- holocaust- en genocidestudies) buigt zich over  de aard, oorzaken en impact van het Nederlandse geweld in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1945  tot 1950. Het onderzoek gaat over de dynamiek van het geweld, vanaf het uitroepen van de Republiek op 17 augustus 1945 en de chaotische periode van augustus 1945 tot begin 1947, tot het einde van de oorlog in 1949. Het geweld wordt bestudeerd in een brede politieke, maatschappelijke en internationale context.

Indonesië in de media

Behalve het NIOD-rapport is het Nederlandse koloniale verleden de afgelopen tijd veel in het nieuws. Zo opende in het Rijksmuseum de beladen tentoonstelling Revolusi! Indonesië Onafhankelijk. Naar aanleiding van deze tentoonstelling deed de Federatie Indische Nederlanders (FIN) aangifte wegens groepsbelediging. Centraal hierbij staat de discussie over de term ‘Bersiap’. Volgens sommigen een racistische term die niet gebruikt zou moeten worden, volgens anderen een periode uit de geschiedenis die juist meer erkenning zou moeten krijgen. Het laat zien hoe levend de discussie over het koloniale verleden is.

Sluit gratis aan bij dit Actualiteitencollege en stel je eigen vragen via Menti.com.

Over de spreker

Marleen-ReigcheltMarleen Reichgelt is promovendus bij het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid van de Radboud Universiteit. Voor haar promotieonderzoek analyseert ze een omvangrijke collectie missiefotografie om de positie, agency en leefwerelden van kinderen betrokken bij de katholieke missie op toenmalig Nederlands-Nieuw-Guinea tussen 1905 en 1962 te bestuderen. Samen met Marit Monteiro en Maaike Derksen won ze met haar onderzoek naar heropvoeding de Radboud Science Award.

VOX sprak alvast met Marleen Reigchelt over dit Actualiteitencollege:  Actualiteitencollege over Indonesië behandelt beladen periode

Deelname

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Schrijf je voor 12.00 uur op de dag van het programma in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox. Schrijf je je in na 12.00 uur, dan ontvang je geen reminder van ons. Je kunt hem zelf instellen op ons YouTube-kanaal.

Inschrijven livestream

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional– Ethische verdieping voor organisaties.