Zoek in de site...

Omarmen wat op je pad komt. Lessen uit het klooster | Lezing door Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier (Lezing)

Datum
dinsdag 29 maart 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex CC2, Radboud Universiteit en online
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier en Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen
Beschrijving

Omarmen wat op je pad komt. Lessen uit het klooster | Lezing door Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier

Wat doe je in een situatie die je niet hebt opgezocht en die geen voor de hand liggende oplossing kent? Of het nu in het klein is of in het groot, ieder mens komt vroeg of laat voor dit vraagstuk te staan. Hoe vind je een weg te midden van onrust, rampspoed en conflicten? Kom luisteren naar Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier die ons vanuit de kloostertraditie een spiegel voorhoudt om te helpen verdragen wat onverdraaglijk lijkt.

Dit programma kun je fysiek in de zaal of online via een livestream bijwonen.

Inschrijven zaalticket
Inschrijven livestream

Als alles onzeker wordt

Soms gebeuren er dingen waardoor alles waarop we meenden te kunnen vertrouwen onzeker wordt.  Hoewel het natuurlijk zinvol is om te zoeken naar oplossingen, stelt Thomas Quartier dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de stap die daarvóór komt: blijven. Door je problemen niet uit de weg te gaan en te verdragen wat er op je pad komt, kun je leren om je te bevrijden van je eigen denken en daardoor je leven creatief vormgeven, hoe moeilijk dat ook lijkt.

Wijsheid uit het klooster

Het klooster kent een aantal waarden die ons daarbij kunnen helpen: stabiliteit, regelmaat, stilte, liefde, deemoed, contemplatie en eeuwigheid. Thomas Quartier legt uit hoe deze begrippen niet alleen maar van waarde zijn voor monniken, maar juist ook voor ons alledaagse leven. Hoe kan ik de spanning voorlopig verdragen en toch openstaan voor wat zich voordoet? Hoe kan ik binnen een problematische situatie toch oog blijven houden voor de mooie dingen van het leven?

Na zijn lezing gaat Thomas Quartier in gesprek met programmamaker Liesbeth Jansen: hoe kunnen we de waarden van het klooster toepassen in ons eigen leven? Waar halen we kracht vandaan als we niet in God geloven? En moet dat eigenlijk altijd: blijven? Is het soms niet wijs om heel hard weg te lopen?

Extra leuk: Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen spreekt een column uit waarin ze reflecteert op het thema ‘blijven’ in haar eigen leven.

Over de spreker

Thomas QuartierThomas Quartier osb is hoogleraar Liturgiewetenschap aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar liturgie en rituelen in de huidige cultuur. Daarnaast is hij hoogleraar Monastieke spiritualiteit aan de KU Leuven. Dit jaar is hij de Theoloog des Vaderlands. Hij schreef talrijke boeken zoals Heilige woede (2018), Anders leven (2017) en recent Blijven. Omarm wat op je pad komt (2022).

Tabitha van KrimpenTabitha van Krimpen is dit jaar de Jonge Theoloog des Vaderlands. Ze studeerde theologie en bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit en doet nu een master aan de PThU. Als Jonge Theoloog houdt ze zich bezig met jongeren en zingeving en studentenwelzijn.

Deelname

Dit programma kun je fysiek in de zaal of online via een livestream bijwonen.

Zaaltickets
Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven zaalticket

Livestream
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Schrijf je voor 12.00 uur op de dag van het programma in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox. Schrijf je je in na 12.00 uur, dan ontvang je geen reminder van ons. Je kunt hem zelf instellen op ons YouTube-kanaal.

Inschrijven livestream

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.