Orde in de Tweede Kamer - Actualiteitencollege met politicoloog Kristof Jacobs en politiek filosoof Mathijs van de Sande (Gesprek)

donderdag 22 september 2022Plaats in mijn agenda
12:30 tot
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en VOX
Spreker
Politicoloog Kristof Jacobs en politiek filosoof Mathijs van de Sande

Nieuwsbrief

De grenzen zijn bereikt. Gisteren liep het voltallige kabinet weg tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen na verdachtmakingen aan het adres van minister Kaag. Dit is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van ons land. Wat is er precies aan de hand? Waarom voelen politici zich tot deze actie gedwongen? Hoe kan voorzitter Bergkamp de orde in de kamer weer herstellen? Kom luisteren naar politicoloog Kristof Jacobs en politiek filosoof Mathijs van de Sande over deze bijzondere ontwikkelingen in de Tweede Kamer.

Wat gebeurde er?

De aantijgingen kwamen ditmaal vanuit de partijleider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet. Hij insinueerde onder andere dat minister Kaag haar opleiding had afgerond aan een ‘marxistische universiteit die spionnen opleidt’. Kaag en de rest van het kabinet stonden op en verlieten de zaal. Nadat Kamervoorzitter Bergkamp Baudet had verzocht zijn woorden terug te nemen, werd hem uiteindelijk het woord ontnomen. Nog nooit in de geschiedenis is het kabinet opgestaan en weggelopen: moet er iets veranderen?

Onvrede over de debatcultuur

Er speelt al langere tijd onvrede over wat er wel en niet gezegd mag worden in de Tweede Kamer. Zo zijn woorden als ‘idioot’ en ‘knettergek’ onlangs bestempeld als onacceptabel. Ook verzocht de Kamer begin dit jaar Kamervoorzitter Vera Bergkamp om harder op te treden tegen persoonlijke aantijgingen. Had ze hier toch harder moeten ingrijpen om dit te voorkomen? Wat betekent de huidige debatcultuur voor de politiek? Moeten er strengere regels komen?

Over de spreker(s)

Kristof Jacobs Kristof Jacobs is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij kijkt in zijn onderzoek naar uitdagingen voor de democratie, zoals de opkomst van populistische partijen en kiezers. Ook onderzoekt hij wat voor rol sociale media heeft in opkomst bij verkiezingen en enthousiasme over specifieke politieke partijen.

Mathijs van de Sande is docent Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit. In 2017 promoveerde hij op het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte (Leuven) met een proefschrift over de politiek van hedendaagse protestbewegingen, zoals Occupy en de Indignados

Deelname is gratis. Registreren is niet nodig.