Zoek in de site...

Overal microplastics | Lezingen door milieukundige Ad Ragas en ethicus Luca Consoli (Lezing)

Datum
woensdag 21 september 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Green Office
Spreker
Milieukundige Ad Ragas en ethicus Luca Consoli
Beschrijving

Overal microplastics | Lezingen door milieukundige Ad Ragas en ethicus Luca Consoli

Microplastics en nanoplastics zijn overal. In ons voedsel, verzorgingsproducten en zelfs in de lucht. Maar zijn ze ook schadelijk voor onze gezondheid? Zo ja, waarom is er nog geen beleid om microplastics te voorkomen? En zo nee, is er dan wel een probleem? Kom luisteren naar milieukundige Ad Ragas en ethicus Luca Consoli en denk verder over microplastics, gezondheid en ons denken over natuur.

Soorten microplastics

Plastic in het milieu valt vroeg of laat uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Daarnaast ontstaan microplastics als gevolg van slijtage van bijvoorbeeld autobanden en synthetische kleding. En dan zijn er nog de microplastics die door fabrikanten bewust worden toegevoegd aan producten, zoals in verf of verzorgingsproducten. Microplastics zijn alle stukjes plastic kleiner dan een halve centimeter, maar vaak zó klein dat je ze niet meer kunt zien. En inmiddels zijn ze dus overal, zelfs in ons bloed. Is dat erg?

Geen acuut gevaar

Volgens Ad Ragas zijn er geen acute gevaren voor de volksgezondheid door microplastics. Ons immuunsysteem is goed in het verwijderen van stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Toch blijft het verstandig om alert te blijven, want microplastics horen natuurlijk niet in ons lichaam en in de natuur. Maar, zeker op de korte termijn, zijn macroplastics een veel grotere bedreiging voor mens en milieu.

Verhouding tussen mens en natuur

Luca Consoli reflecteert op de ethische vragen rondom microplastics. Volgens hem stellen we de verkeerde vragen: want waarom kijken we alleen maar naar de consequenties? Oók als we niet ziek worden van microplastics, is er volgens hem een probleem. We zouden weer normen en principes als uitgangspunt moeten nemen, zoals ‘niet vervuilen’. Na twee korte lezingen gaan beide sprekers met elkaar in gesprek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Natuurlijk is er ook ruimte voor je eigen vragen.

Over de sprekers

Ad RagasAd Ragas is bioloog en milieu-natuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de risico's van chemische stoffen, zoals microplastics en medicijnresten, voor de mens en natuur. Zijn focus ligt op het beoordelen van onzekerheden.

Luca ConsoliLuca Consoli is universitair hoofddocent Wetenschap en Samenleving aan de Radboud Universiteit. Hij is geïnteresseerd in vragen van wetenschappelijke ethiek: wat beschouwen wetenschappers zelf als 'goede wetenschap' en waarom?

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.