Zoek in de site...

Ritme in tijden van corona | Lezing door filosoof Marli Huijer (Lezing & debat)

Datum
donderdag 27 januari 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Online
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
[i.p.v. Festival De Verleiding] Filosoof Marli Huijer
Beschrijving

Ritme in tijden van corona | Lezing door filosoof Marli Huijer

[Op deze datum, 27 januari 2022, zou Festival De Verleiding plaatsvinden. Dat gaat helaas niet door. Marli Huijer zou een van de sprekers zijn.]

De coronacrisis heeft het ritme in ons leven behoorlijk verstoord. Vanzelfsprekendheden als naar het werk of school gaan, sporten of het bezoeken van lezingen en cafés, zijn opeens niet zo vanzelfsprekend meer. We moeten ons ritme steeds aanpassen en opnieuw uitvinden. Wat voor gevolgen heeft deze verandering voor onze kijk op het leven? En hoe kunnen we in coronatijd ons ritme weer terugpakken? Sluit aan bij de livestream en luister naar filosoof Marli Huijer over het belang van ritme in tijden van corona.

Ritme

Ritme verleidt je lichaam en geest om niet teveel vragen te stellen en gewoon de dingen te doen die je moet doen. Het ritme waarbij je om 9 uur begint met werk of studie, zorgt ervoor dat je lichaam op tijd wakker wordt, je je aankleedt, op weg gaat en aan de slag gaat. Onze automatische piloot zorgde er voor corona voor dat we weinig nadachten over onze dagelijkse bezigheden. Nu de coronacrisis ons ritme omgooit, staan we meer stil bij het leven en is er ruimte om na te denken over waarom we dingen doen. Zo lijkt naar het werk gaan helemaal niet zo vanzelfsprekend is als we lang hebben gedacht en zien we dat ook thuiswerken voordelen kan hebben.

Stilstaan

Bovendien zijn we ons door de verstoring van ons ritme veel bewuster geworden van onze sterfelijkheid. Ook het ritme van leven en dood lijkt doorbroken. Wat doet dit met ons en met de samenleving? Richten we ons leven anders in, nu we ons bewuster zijn van onze sterfelijkheid? En pakken we na de coronacrisis gewoon ons oude ritme weer op, of is het belangrijk om vaker het ritme te onderbreken en stil te staan bij wat je doet?

Marli Huijer vertelt waarom we niet zonder ritme kunnen. Wat is het belang van ritme voor de samenleving, en wat kan de coronacrisis ons hierin leren? Na haar lezing gaat gespreksleider Wouter Veldman met haar in gesprek.

Over de spreker

Huijer, MarliMarli Huijer is emeritus hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy, Erasmus Universiteit Rotterdam, voorzitter Stichting Maand van de Filosofie en voormalig Denker des Vaderlands (2015-2017). Huijers onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur.

Deelname

Deelname aan de livestream is gratis.

Wil je een reminder krijgen vooraf en wil je achteraf een link naar het verslag ontvangen? Schrijf je dan in.

Inschrijven livestream

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Doneer dan via iDeal.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.