Russische filosofie | Lezing en gesprek met politiek filosoof Evert van der Zweerde (Lezing)

maandag 12 september 2022Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Politiek filosoof Evert van der Zweerde
Beschrijving

Welke invloed heeft de Russische denktraditie op het huidige Rusland? Wie nu aan Rusland denkt, denkt al snel aan de oorlog in Oekraïne, repressie en censuur van vrije media. Maar Rusland is desalniettemin ook het land van grote denkers als Dostojewski, Lenin, Tolstoj en Iljin. Wat kenmerkt deze rijke filosofische traditie? Wie zijn naast deze namen grote Russische denkers? Kom luisteren naar politiek filosoof en Ruslandkenner Evert van der Zweerde en verken de wereld van de Russische filosofie.

Grote denkers

Dat Rusland vele grote denkers heeft voortgebracht is welbekend: schrijvers als Tolstoj en Dostojewski worden tot de grootste literaire schrijvers aller tijden gerekend, en als het gaat over marxisme en anarchisme kun je niet om Lenin en Bakunin heen. Maar de Russische filosofische traditie gaat over zoveel meer dan alleen marxisme, anarchisme en welbekende literaire grootheden. Wat zijn de grote debatten in de Russische filosofie en welke stromingen en begrippen zijn eruit voortgekomen? Wie zijn bijvoorbeeld Vladimir Solov'ev, Alexander Herzen, en Pjotr Lavrov, en welke rol speelt hun gedachtengoed in Rusland?

Rusland en Europa

Russische filosofie heeft niet alleen Rusland vormgegeven, maar heeft ook haar stempel gedrukt op het Europese denken. Er is een lange lijst aan Russische denkers die naar Europa zijn getrokken, al dan niet om vervolging of censuur te ontlopen. Er zijn zelfs bekende Europese filosofen van wie de Russische achtergrond voor velen een verassing is, zoals Isiah Berlin en Ayn Rand. Tegelijkertijd reisden sommige Europese denkers juist in tegenovergestelde richting om op Russische universiteiten in aanraking te komen met nieuwe ideeën. Deze mate van kruisbestuiving is al eeuwen onderwerp van debat onder Russische filosofen: moet Rusland Europees gedachtegoed omarmen, of zich er juist tegen afzetten?

Evert van der Zweerde wijst ons de weg door de Russische filosofie en haar historische en politieke context. Wat is de rol van de Russische filosofie in het verhaal van Rusland? In hoeverre heeft het Russisch denken Europese filosofie beïnvloed? En kan de Russische filosofische traditie ons helpen om het Rusland van nu beter te begrijpen?

Over de spreker

Evert van der Zweerde foto - Ted van AanholtEvert van der Zweerde is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van de Russische filosofie en Ruslandkenner. In zijn onderzoek staan de thema’s ideologie, civil society en democratie centraal. Hij is tevens een van de oprichters van het Democratisch Laboratorium.

Bekijk ook de video van de lezing van Evert van der Zweerde De man achter Putin.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de  nieuwsbrief.