Stress en genade | Lezing en gesprek met theoloog Mattias Rouw, religiewetenschapper Paul van der Velde en humanismekenner Adelheid Rigo (Lezing)

maandag 11 april 2022Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit en online
Organisator(s)
Radboud Reflects en deBuren
Spreker
Theoloog Mattias Rouw, religiewetenschapper Paul van der Velde en humanismekenner Adelheid Rigo
Beschrijving

Hoe vind je je plek in een wereld die steeds meer druk legt op het individu en individuele prestaties? Wanneer je zowel je succes en je falen enkel en alleen aan jezelf te danken hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos – en de val heel diep. De gevolgen zijn bekend: nooit leden zoveel mensen aan depressie, angst en controledwang. Kan het ook anders? Kom luisteren naar theoloog Mattias Rouw, humanismekenner Adelheid Rigo, en religiewetenschapper Paul van der Velde die vanuit verschillende levensbeschouwelijke tradities reflecteren op alternatieven voor stress en de vraag of  seculiere mensen daar ook iets aan hebben

Inschrijven zaalticket
Inschrijven livestream

Genade als antwoord

Biedt het religieuze begrip genade een antwoord op onze worsteling met stress? Genade is het besef dat alles wat je hebt, je enkel gegeven is. Het betekent dat je weet dat je afhankelijk bent, van elkaar en van God, en dat je je succes en je falen nooit helemaal aan jezelf kunt toeschrijven. Volgens theoloog Mattias Rouw is genade iets wat je in de praktijk moet brengen. Aan de hand van de spiritualiteit van de woestijnvaders reflecteert hij op hoe genade een ander licht kan werpen op ons stressvolle leven en de keuzes die we daar in maken.

Meer goden, of geen?

Bieden levensbeschouwelijke tradities een alternatief voor de stress en angst waaronder veel mensen gebukt gaan? Verandert je blik op jezelf, anderen en de wereld wanneer je niet jezelf maar God als uitgangspunt neemt? En hoe zit dat bij levensbeschouwelijke tradities die meerdere goden kennen, of geen?

Na een column door theoloog Mattias Rouw gaat hij in gesprek met boeddhismekenner Paul van der Velde en humanist Adelheid Rigo. Programmamaker Liesbeth Jansen is de gespreksleider.

Extra leuk: striptekenares Zahra Eljadid tekent live een beeldverslag van de avond!

Over de sprekers

Mattias RouwMattias Rouwis micro-electorotechnicus en theoloog. Hij combineert zijn liefde voor de existentialistische filosoof Sören Kierkegaard met een fascinatie voor de theologie van de woestijnvaders en de vroege kerk. Hij schreef hier verschillende boeken over, waaronder Zonder Schuld (2017) en 7x7 – Levenslessen van de woestijnvaders (2020).

Paul van der VeldePaul van der Velde is hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit. Hij schreef verschillende boeken over het boeddhisme, waaronder recent In de huid van de Boeddha (2021). Beluister ook de podcast over dit boek. Daarnaast is hij een ervaren reisleider door het Aziatisch cultuurgebied.

Adelheid RigoAdelheid Rigois docent bij het postgraduaat Praktisch humanisme en verbonden aan de Secular Studies Association van de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoek richt zich op ethische vragen m.b.t. het begin en het einde van het leven.

Zehra EljadidZahra Eljadidis illustrator, kunstschilder en stop-motion animator. Ze illustreerde het boek Kruimeldief (2021) en werkt aan een eigen comicreeks en graphic novel. Daarnaast is ze redactielid bij de Stripgids Vlaanderen en medeoprichter van het platform Co-Creators.

Dit programma kun je in Theaterzaal C of online via een livestream bijwonen.

Zaaltickets
Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

INSCHRIJVEN ZAALTICKET

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Livestream
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Schrijf je voor 12.00 uur op de dag van het programma in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox. Schrijf je je in na 12.00 uur, dan ontvang je geen reminder van ons. Je kunt hem zelf instellen op ons YouTube-kanaal.

INSCHRIJVEN LIVESTREAM

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.