Zoek in de site...

Uitverkocht - Kiezen als alles open ligt | Gesprek met Denker des Vaderlands Paul van Tongeren en Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier (Gesprek)

Datum
woensdag 7 september 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Spreker
Denker des Vaderlands Paul van Tongeren en Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier
Beschrijving

Uitverkocht - Kiezen als alles open ligt

Dit programma is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.

We moeten voortdurend allerlei keuzes maken. Grote en kleine, moeilijke en gemakkelijke. Hoe komt het dat keuzes maken steeds moeilijker lijkt te worden? Is kiezen een verplichting of een bevrijding? En ten opzichte van wie zijn we eigenlijk verantwoordelijk wanneer we keuzes maken? Kom luisteren naar Paul van Tongeren en Thomas Quartier, de Denker en de Theoloog des Vaderlands, die hun licht laten schijnen op alles wat met kiezen te maken heeft.

Wat voor mens wil ik zijn?

Welk carrièrepad ga ik bewandelen? Is deze liefde wel de ware? En kies ik voor de grote goedkope pot chocopasta, of de kleinere, duurdere maar wel fairtrade? Het leven lijkt soms uit een eindeloze hoeveelheid keuzemomenten te bestaan. Wat maakt kiezen moeilijk? Volgens filosoof Paul van Tongeren moeten we niet zozeer vragen ‘wat moet ik doen?’ maar ‘wat voor mens wil ik zijn’? Dit perspectief op deugden als basis van je keuzes dreigt in de huidige samenleving vergeten te worden.

Persoonlijke groei

In een samenleving waarin alle wegen open lijken, waarin we het beste uit het leven moeten halen en we tegelijkertijd zelf verantwoordelijk zijn voor ons slagen of falen, wordt het gewicht van keuzes soms bijna ondraaglijk. Volgens theoloog Thomas Quartier ligt een deel van het probleem in het verkeerd hanteren van het begrip ‘persoonlijke groei’. “Persoonlijk groei lijkt te betekenen dat je alle opties open houdt. Maar dat klopt niet. Persoonlijke groei gaat over het werk maken van een houding dat je, wat er ook gebeurt, weet om te gaan met wat er op je pad komt.“

Thomas Quartier en Paul van Tongeren gaan met elkaar en met programmamaker Liesbeth Jansen in gesprek over deze en aanverwante vragen. Wat hebben de Denker en de Theoloog des Vaderlands met elkaar gemeen? In hoeverre verschillen ze van inzicht? Stel ook je eigen vragen!

Over de sprekers

Paul van Tongeren - foto Merlijn Doomernik 100 pixPaul van Tongerenwas hoogleraar Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceerde meerdere populaire boeken over zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en de filosofie van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker. Tot april 2023 is hij de Denker des Vaderlands.

Thomas QuartierThomas Quartier is hoogleraar Liturgie aan de Radboud Universiteit en medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Hij doet onderzoek naar liturgie en rituelen in de huidige cultuur, vooral rond sterven en dood en liturgische spiritualiteit. Hij is ook monnik van de Benedictijner Abdij Keizersberg in Leuven. Hij schreef diverse publieksboeken, waaronder recent Blijven (2022). Tot december 2022 is hij de Theoloog des Vaderlands.

Deelname

Dit programma is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk. Woon je in de buurt? Dan kan het de moeite lonen aan de zaal te kijken of er plaatsen over blijven.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.