Zintuigen: hebben we er 5, 8 of 28?| Lezing en gesprek met cognitiefilosoof Leon de Bruin en neurobioloog Tessa van Leeuwen (Lezing)

maandag 21 maart 2022Plaats in mijn agenda
20:00 tot
LUX, Nijmegen en online
Organisator(s)
Radboud Reflects en Donders Institute
Spreker
Cognitiefilosoof Leon de Bruin en neurobioloog Tessa van Leeuwen
Beschrijving

Reuk, gehoor, smaak, zicht en tast. Met deze vijf onafhankelijke zintuigen zijn we in staat verschillende aspecten van de wereld waar te nemen. Hersenwetenschappers en filosofen trekken dit aloude idee van vijf perfect onderscheiden zintuigen echter steeds meer in twijfel. Niet alleen hebben we allemaal een zesde, zevende, en achtste zintuig, deze verschillende zintuigen werken ook nog eens allemaal voortdurend samen. Moeten we het idee van de vijf zintuigen achter ons laten? Kom luisteren naar neurobioloog Tessa van Leeuwen en cognitiefilosoof Leon de Bruin en leer anders nadenken over je eigen waarneming.

Inschrijven Zaalticket
livestream

Vragen stellen via menti.com voor livestream-kijkers is niet meer mogelijk. We merken dat dit de flow uit de dynamiek van het gesprek haalt voor de sprekers en voor het publiek in de zaal.

Kleuren horen

Terwijl de meeste mensen kleuren zien en smaken proeven, is ongeveer één op de twintig mensen in staat kleuren te proeven en geluid te zien. Bij mensen met synesthesie, zoals dit vermogen heet, lopen de verschillende zintuiglijke ervaringen dwars door elkaar heen. Volgens neurobioloog Tessa van Leeuwen moeten we synesthesie echter niet zien als een uitzondering op de regel van vijf perfect onderscheiden zintuigen. Integendeel, misschien zijn we allemaal wel een beetje synestheet. Wat is synesthesie en wat vertelt het ons over de samenwerking van onze zintuigen?

Anders kijken

Het was Aristoteles die onze vijf zintuigen voor het eerst onderscheidde en het bestaan van andere zintuigen met kracht ontkende. Maar hoe normaal is deze manier van denken over zintuigen eigenlijk? Wat is de invloed van taal op hoe we dingen waarnemen? Volgens filosoof Leon de Bruin bepalen onze ideeën over ‘hoe je zou moeten waarnemen’ wel degelijk hoe we denken dat onze zintuigen werken. Anders leren kijken, denken en spreken over zintuigen heeft dan ook zeker invloed op hoe we de wereld ervaren. Hoe kunnen we ook anders denken over zintuigen? En is het idee van de vijf zintuigen niet veel te beperkt?

Filosoof en gespreksleider Marc Slors gaat in gesprek met Tessa van Leeuwen en Leon de Bruin. Hoe kunnen we vanuit een andere opvatting over onze zintuigen anders kijken naar de wereld? Wat levert ons dat op? Levert het proeven van kleuren en het zien van geluid, zoals bij synesthesie, een bron van creativiteit op, of zit zo’n manier van waarnemen je eerder in de weg? En hoe beïnvloedt het onderscheiden van vijf afzonderlijke zintuigen de manier waarop we naar de wereld om ons heen kijken?

Na afloop is er ook ruimte voor vragen uit het publiek.

Wil je weten of je ook synesthesie hebt? Tessa van Leeuwen ontwikkelde deze online test: https://synesthesia.socsci.ru.nl/main/

Over de sprekers

Tessa-van-LeeuwenTessa van Leeuwen is neurobioloog en als universitair docent verbonden aan Tilburg University. Voorheen deed ze bij het Donders Instituut aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de verwerking van visuele informatie bij synesthesie en autisme, en de samenhang tussen de twee. Daarbij besteed ze ook aandacht aan de manier waarop onze zintuigen met elkaar samenwerken.

Bruin, Leon deLeon de Bruin is taal- en cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit met een interesse voor de psychologie, psychiatrie en cognitieve neurowetenschappen. Hij doet onder meer onderzoek naar sociale interactie, emotie, belichaamde cognitie en het zelf. Hij staat daarbij ook stil bij de manier waarop cognitie wordt gevormd door de sociale context.

marc_slorsMarc Slors is hoogleraar Filosofie van cognitie en taal aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich bezig met vragen rond de relatie tussen brein, gedrag en de menselijke geest. Vragen rond de vrije wil, de effectiviteit van mentale toestanden en de relatie tussen cognitie en cultuur hebben zijn bijzondere belangstelling.

Deelname

Deelname  kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

INSCHRIJVEN ZAALTICKET
INSCHRIJVEN LIVESTREAM

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.