Zoek in de site...

Alle meningen welkom op de universiteit?| Academic Affairs met rector magnificus Han van Krieken en politiek filosoof Mathijs van de Sande (Gesprek)

Datum
donderdag 7 september 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, CC5, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Rector magnificus Han van Krieken en politiek filosoof Mathijs van de Sande
Beschrijving

Alle meningen welkom op de universiteit? | Academic Affairs met rector magnificus Han van Krieken en politiek filosoof Mathijs van de Sande

De deelname van de GNSV aan de intromarkt heeft voor ophef gezorgd. De Radboud Universiteit had de deelname van de conservatieve en nationalistische studentenvereniging toegestaan. Is elk gedachtengoed welkom op de universiteit? Kom luisteren naar rector Han van Krieken, die vertelt over het standpunt van de Radboud Universiteit. Hij gaat in gesprek met politiek filosoof Mathijs van de Sande, die op zoek gaat naar de grenzen van meningsuiting.

Wel of niet op de universiteit

Hoe ga je om met meningsverschillen? Moet je alle meningen tolereren? Het college van bestuur van de Radboud Universiteit stelt dat iedereen welkom is, maar uitingen van seksisme, racisme, discriminatie of (fysieke) bedreigingen onaanvaardbaar zijn. Welke meningen horen wel en niet thuis op de universiteit? Wanneer gaat een mening zo ver dat je er als universiteit afstand van moet nemen?

Grijs gebied

Vrijheid van meningsuiting is omgeven door een grijs gebied. Actief oproepen tot geweld of haat is strafbaar. Maar er zijn ook situaties waarin het niet duidelijk is in hoeverre het verkondigen van een mening voor anderen een risico vormt.

Bovendien, soms is het bieden van een podium aan bepaalde meningen al voldoende om aanstoot te geven, zelfs als er op dat ogenblik niets problematisch wordt gezegd. Hoe moet je als student, docent of medewerker aan de universiteit omgaan met deze grijze gebieden?

Rector Magnificus Han van Krieken en politiek filosoof Mathijs van de Sande gaan erover in gesprek tijdens de lunchpauze. Kom luisteren en denk mee.

Over de sprekers


Han van KriekenHan van Krieken
is rector magnificus van de Radboud Universiteit en hoogleraar pathologie aan de Faculteit der Medische Wetenschappen.Mathijs van de SandeMathijs van de Sande is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de democratische legitimiteit en de rol van protest en sociale bewegingen. Daarvoor put hij uit diverse filosofische stromingen en tradities, zoals anarchisme, feminisme, en (post-)marxisme.


Deelname

Deelname is gratis, aanmelden mag, maar is niet verplicht.

Inschrijven


Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.