Zoek in de site...

Apocalypsofie; over gevaarlijke groene fantasieën | Lezing en gesprek met milieufilosoof Lisa Doeland, theoloog Mariecke van den Berg en filosoof Boris van Meurs (Lezing)

Datum
maandag 25 september 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof Lisa Doeland, theoloog Mariecke van den Berg en filosoof Boris van Meurs
Beschrijving

Apocalypsofie; over gevaarlijke groene fantasieën | Lezing en gesprek met milieufilosoof Lisa Doeland, theoloog Mariecke van den Berg en filosoof Boris van Meurs

Groene groei, recycling of circulair leven. Het zijn volgens filosoof Lisa Doeland allemaal groene fantasieën die verbloemen dat leven gepaard gaat met verlies, verval en afval. Wie leeft maakt vuile handen en laat een ecologische voetafdruk achter. Kom en luister naar filosoof Lisa Doeland, die in gesprek gaat met filosoof Boris van Meurs en theoloog Mariecke van den Berg over doemdenken en hoop in tijden van onze ecologische crisis.


Uitsterfelijkheid

Dromen van een wereld waarin alles zich laat opruimen en oplossen heeft geen zin stelt Lisa Doeland. We moeten de rotzooi die wij achterlaten onder ogen zien en ermee zien te leren leven. In deze tijden van ecologische crisis moeten we bovendien niet alleen nadenken over hoe we zo goed mogelijk kunnen leven en sterven, maar ook over hoe we zo goed mogelijk kunnen uitsterven.

Gevaarlijke groene fantasieën

We blijven dromen over het behouden van onze luxe levensstijl en het daarbinnen oplossen van de milieuproblemen. Maar deze fantasie sust ons in slaap en ontneemt ons de blik op de pijnlijke waarheid. Er moet iets veranderen.

Lisa Doeland gaat na haar lezing in gesprek met filosoof Boris van Meurs en theoloog Mariecke van den Berg over hoe wij de ecologische crisis echt kunnen denken. Boris van Meurs vertrekt vanuit het idee dat de mens altijd een geologische kracht is geweest en vraagt zich af of dit niet juist evenwicht kan bieden aan het doemdenken. Mariecke van den Berg denkt mee over hoe er nieuwe denkruimte gemaakt kan worden, waarin ook hoop een rol kan spelen.

Over de sprekers

Lisa DoelandLisa Doeland is filosoof. Ze werkt aan de Radboud Universiteit en de UvA en doet promotieonderzoek naar afval. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien. Haar essays verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, Wijsgerig Perspectief en de Nederlandse Boekengids. Apocalypsofie is haar nieuwste boek. Lees ook op Radboud Recharge: De apocalyps is al bezig, maar andere eindes zijn nog mogelijk

Mariecke van den BergMariecke van den Berg is theoloog aan de Radboud Universiteit en de VU. In haar onderzoek kijkt ze hoe binnen het christendom over gender en seksualiteit wordt gesproken. Ze vertrekt daarbij vanuit een feministisch en queer perspectief, waarbij ze probeert (denk)ruimte te creëren om anders naar iets te kijken.

Boris van MeursBoris van Meurs is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de invloed van de mens op de aarde. Door dit op geologische tijdschaal te bekijken, komen de effecten van ons handelen in ander perspectief te staan. Hij wil weten hoe filosofie kan helpen om de mens te begrijpen als een belangrijke geologische kracht.


Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Bekijk ook: Ma 02|10|23 Doemdenkers en optimisten. Waar gaat het heen met ons? | Lezing en gesprek door geschiedfilosoof Eelco Runia en historicus Eleá de la Porte

Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.


Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.