Zoek in de site...

Barbie en de mannenwereld | Lezingen en gesprek met genderhistoricus Marloes Hülsken en politicoloog en genderonderzoeker Nik Linders (Lezing)

Datum
maandag 23 oktober 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Diversity, Equity and Inclusion Office
Spreker
Genderhistoricus Marloes Hülsken en politicoloog en genderonderzoeker Nik Linders
Beschrijving

Barbie en de mannenwereld | Lezingen en gesprek met genderhistoricus Marloes Hülsken en politicoloog en genderonderzoeker Nik Linders

Iedereen kent Barbie. En of je nu fan bent of een enorme hekel hebt aan de hoogblonde pop met grote borsten en slanke taille, je hebt de film erover gezien of er in ieder geval van gehoord. In het zuurstokroze Barbieland zijn vrouwen de baas en hangen mannen doelloos rond op het strand. De feministische utopie. Toch? Kom luisteren naar historicus Marloes Hülsken en politicoloog Nik Linders over wat Barbie ons vertelt over ons perspectief op feminisme, over man-vrouw relaties en over mannelijkheid.

Zuurstokroze bioscoophit

Barbie was de bioscoophit van afgelopen zomer. De film kleurde bioscoopzalen roze, pushte de verkoopcijfers van Mattel en oogstte veel lof van filmrecensenten. Tegelijkertijd waren er ook felle kritieken. De film Barbie, zo stelden critici, was een progressieve schaamlap voor een foute speelgoedverkoper. Of de film het nou goed of fout doet, Barbie doet iets met feministische thema’s en ideeën. En daarover raken we, maanden later, niet uitgepraat.

I am Kenough

Barbie draait niet alleen om sterke vrouwen. Juist Ken, Barbies plastieken partner, vervult ook een grote rol. Als hij, samen met Barbie, naar de echte wereld gaat, ontdekt hij een universum waar de man heerst over de vrouw. Dat wil hij ook wel. Totdat hij ontdekt dat een patriarchaat – de mannenheerschappij – ook niet zaligmakend is. Wat zegt de film Barbie over hedendaagse man-vrouwverhoudingen? Bestaat er roze feminisme? En wat kunnen mannen leren van Ken?

Kom en luister naar genderhistoricus Marloes Hülsken en politicoloog en genderonderzoeker Nik Linders. Stel ook je eigen vragen!

Over de sprekers

Marloes HülskenMarloes Hülsken is universitair docent Gendergeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Ze is bijzonder geïnteresseerd in vragen rond diversiteit en inclusief (geschiedenis)onderwijs. 


Nik LindersNik Linders is politicoloog. Hij doet onderzoek naar de betekenis van mannelijkheid in radicaalrechts denken.Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Inschrijven

Dit is een programma van Radboud Reflects en Radboud Diversity, Equity and Inclusion Office


Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.