Belasting voor de allerrijksten | Lezing en gesprek met belastingjurist Diana van Hout en rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt (Lezing)
- Datum
- donderdag 12 oktober 2023Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, CC5, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects en Faculteit der Rechtsgeleerdheid
- Spreker
-
Belastingjurist Diana van Hout en rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt
- Beschrijving
-
"Belast de superrijken, en wel nu meteen." Dat was de boodschap van meer dan tweehonderd superrijken begin dit jaar in een brief aan regeringsleiders. Volgens hen bestaat de wereld nu uit uitersten die gevaarlijk ver uit elkaar liggen en zelden lang worden getolereerd. Is meer vermogensbelasting voor de rijken een stap in de richting van een eerlijkere wereld? En zo ja, waarom voeren we die maatregel dan niet in? Kom luisteren naar belastingjurist Diana van Hout en rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt, en ontdek wat het zou betekenen om de allerrijksten zwaarder te belasten.
De kloof dichten
Geld is er genoeg, maar het is niet gelijk verdeeld. De rijkste 1 procent van de wereld bezit evenveel geld als de overige 99 procent! Ook in Nederland is er een kloof. Zo betaal je relatief meer belasting over inkomen dan over vermogen, waardoor geld hebben meer loont dan geld verdienen. Zowel bij arm als rijk klinkt de roep om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen steeds luider. Kan het dichten van de vermogenskloof echt zo simpel zijn als het zwaarder belasten van de rijkste 1 procent, of ligt het toch ingewikkelder? Welke juridische, economische en politieke factoren spelen een rol? En als het echt zo simpel is en zowel arm als rijk het willen, waarom is dit dan nog niet ingevoerd?
Wat is eerlijk?
Hoge belasting voor de rijken klinkt mooi, maar je kunt er ook vraagtekens bij plaatsen. Een ander belastingstelsel zou investeerders misschien afschrikken en de economische positie van Nederland schaden. Bovendien, hoe bepalen we wat eerlijk is? Is het niet eerlijker om iedereen gelijk te behandelen en dus ook een gelijk percentage belasting over vermogen te laten betalen? De miljardair heeft diens geld immers net zo goed zelf verdiend als de kleine ondernemer met een bescheiden spaarcentje op de bank. Of klopt dat toch niet en moeten we hier een ander idee van wat eerlijk is toepassen? Op welke ideeën van eerlijkheid en rechtvaardigheid is ons belastingsysteem gestoeld? Kunnen en willen we hieraan sleutelen?
Belastingjurist Diana van Hout en rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt duiken in de vraag of we de allerrijksten meer belasting kunnen laten betalen. Is dit wenselijk?
Over de sprekers
Diana van Hout is hoogleraar Belastingrecht aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar formeel belastingrecht en is hiernaast betrokken bij een project om mensen met een laag inkomen te steunen.
Ronald Tinnevelt is hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de weerbaarheid van de democratische rechtsstaat en de idee van mondiale rechtvaardigheid. Daarnaast is hij goed thuis in Global Distributive Justice.
Deelname
Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.
Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.