Zoek in de site...

Bewustzijn. De kennis van nu | Lezing en gesprek door cognitiewetenschapper Jolien Francken en cognitiefilosoof Marc Slors (Lezing)

Datum
donderdag 20 april 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1
Organisator(s)
Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Spreker
Cognitiewetenschapper Jolien Francken en cognitiefilosoof Marc Slors
Beschrijving

Bewustzijn. De kennis van nu | Lezing en gesprek door cognitiewetenschapper Jolien Francken en cognitiefilosoof Marc Slors

Wat is bewustzijn? Filosofen en neurowetenschappers buigen zich sinds jaar en dag over deze vraag. Maar wat is de huidige stand van zaken in het denken over bewustzijn? Zijn er inmiddels nieuwe theorieën en inzichten? Wat maakt het denken over bewustzijn zo prangend in deze tijd? Kom luisteren naar cognitiewetenschapper Jolien Francken en cognitiefilosoof Marc Slors die een actueel overzicht geven van de belangrijkste overwegingen, argumenten, theorieën en experimenten in het denken over bewustzijn.

Voor altijd een raadsel?

Zijn er verschillende vormen van bewustzijn mogelijk? Valt bewustzijn überhaupt te meten? En zullen we ooit gaan begrijpen hoe de elektrische activiteit in de grijze massa onder onze schedelpan uiteindelijk onze volledige binnenwereld met al haar gevoelens, indrukken en ervaringen produceert? Of moeten we ons erbij neerleggen dat dit misschien wel voor altijd een raadsel blijft?

Marc Slors en Jolien Francken nemen je in hun lezingen mee in de mysterieuze wereld van ons bewustzijn. Ze tonen daarbij aan dat de wetenschap van bewustzijn en filosofie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat de vraag naar een heldere omschrijving van bewustzijn misschien nog nooit zo urgent was. Na hun lezing gaan ze in gesprek over de vraag wat bewustzijn is en of we daar ooit achter komen. Stel ook je eigen vragen. Sluit aan en word je bewust van je eigen belevingswereld.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Marc SlorsMarc Slors is hoogleraar Cognitiefilosofie aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt vragen rond de relatie tussen brein, gedrag en de menselijke geest. Vragen rond de vrije wil, de effectiviteit van mentale toestanden en de relatie tussen cognitie en cultuur hebben zijn bijzondere belangstelling. Hij schreef samen met Jolien Franken Bewustzijn, onderdeel van de boekenserie Elementaire Deeltjes van uitgeverij Athenaeum.

Jolien FranckenJolien Francken is gepromoveerd als neurowetenschapper en momenteel universitair docent Neurofilosofie aan de Radboud Universiteit. Zij schreef samen met Marc Slors Bewustzijn, onderdeel van de boekenserie Elementaire Deeltjes van uitgeverij Athenaeum.

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Dit is een programma van Radboud Reflects de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.


Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.